Cieciorkowe orzeszki

Nie wyobrażasz sobie oglądania filmu czy ulubionego serialu bez przegryzania czegoś między czasie? Często wybierasz wtedy paluszki lub chipsy? Dobrze wiesz, że nie jest to wybór. Ja mam dla Ciebie coś lepszego 🙂

Cieciorkowe orzeszki!

Składniki:
1. 100 gram suchej ciecierzycy,
2. Łyżka oleju kokosowego,
3. Przyprawy: sól himalajska, chili, ostra/słodka papryka, granulowany czosnek, kurkuma, cynamon, kardamon, imbir – tu Ty decydujesz jakie smaki preferujesz i na co akurat masz ochotę.

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę wsyp do miseczki, zalej wodą i mocz 12 godzin. Najlepiej zostawić ją w wodzie na noc.
2. Odlej wodę. Przesyp ciecierzycę do garnka, zalej świeżą woda i gotuj ok. 15 minut.
3. Do ugotowanej cieciorki dodaj łyżkę oleju kokosowego, dokładnie wymieszaj.
4. Teraz możesz dodać przyprawy, jakie chcesz. Ja najbardziej lubię z samą solą lub papryką.
5. Dokładnie wymieszaj ciecierzycę z przyprawami.
6. Odstaw na ok. 2 godziny, żeby cieciorka przeszła przyprawami.
7. Przesyp cieciorkę do blaszki i wstaw do piekarnika.
8. Piecz ok. 50 minut.
9. Między czasie zaglądaj do piekarnika i przemieszaj łyżką ziarenka.

P1090184

Smacznego!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *