Chlebek bananowy

Jeśli uważnie śledzisz mojego bloga, to na pewno wiesz, że banany to jedne z moich ulubionych owoców 😉 Często towarzyszą mi w różnych przepisach i potrawach, dlatego dziś zapraszam Cię na chlebek bananowy. W nazwie piszę, że to chlebek bananowy, ale ja traktuję go jako takie pyszne domowe ciacho do herbaty. Ciepłe smakuje wyśmienicie, a zapach, jak się wyjmuje z piekarnika, jest obłędny. A jeszcze lepiej smakuje, jak kromki posmaruje się domowym masłem orzechowym. To pokusa, której nie jestem w stanie się oprzeć 🙂

Chlebek bananowy

Składniki:
1. 3/4 szklanki mąki jaglanej
2. 3/4 szklanki mąki ryżowej
3. 3 dojrzałe banany
4. 3 łyżki oleju kokosowego
5. 3 jajka
6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Banany pokroić w kostkę. Zblendować z mąką, żółtkami, olejem i proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z pozostałą masą.
4. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
3. Piec w piekarniku ok. 45 min. w 180 stopniach.

P1090353

Smacznego!

Wydrukuj

6 komentarze do “Chlebek bananowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *