Kotleciki jajeczne – Pieguski

Już niedługo Wielkanoc 🙂 A z czym wszystkim kojarzy się Święto Wielkiej Nocy?
Oczywiście, że z jajkami 😀

Dlatego dziś mam dla Was świetny przepis na kotleciki jajeczne 😉 Moja mama, jak je zobaczyła, nazwała je Pieguskami i tak już zostało 😛 Jednak nie są to powszechnie znane ciasteczka, ale znacznie smaczniejsze i bardziej wartościowe kotleciki! 🙂
W sam raz się sprawdzą na zbliżające się święta 😉

Natomiast jeszcze w tym tygodniu pojawi się ciekawy wpis, dlaczego warto jeść jajka!

Kotleciki jajeczne – Pieguski

Składniki:
1. 10 jaj ugotowanych na twardo
2. 2 jaja surowe
3. 1 kg pieczarek
4. 2 cebule
5. 4 łyżki namoczonych płatków jaglanych
6. Natka pietruszki, koperek (ja użyłam mrożonych)
7. Olej kokosowy
8. Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ugotowane jajka pokroić w drobniutką kostkę.
2. Na oleju kokosowym zeszklić cebulę.
3. Pieczarki zetrzeć na tarce i udusić na patelni na oleju kokosowym do odparowania wody.
4. W misce wymieszać pokrojone jaja i ostudzone pieczarki z cebulą.
5. Do masy dodać surowe jaja, namoczone płatki, pietruszkę, koperek, przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać.
6. Z masy uformować kotleciki.
7. Smażyć na oleju kokosowym do delikatnego zarumienienia.

pieguski

P1090628

Z podanych proporcji wyszły mi 22 kotleciki. Jeśli wolisz mniej, możesz zmniejszyć odpowiednio ilość składników. Ja zawsze robię więcej dla całej rodziny, a także, żeby mieć porcję na następny dzień.

Smacznego!

Wydrukuj

6 komentarze do “Kotleciki jajeczne – Pieguski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *