Cukiniowa pizza!

Na sezon cukiniowy trzeba niestety jeszcze poczekać, ale korzystając wczoraj z promocji w sklepie, zakupiłam moją ulubioną cukinię i przygotowałam z niej coś pysznego.

Jest prosto, szybko, smacznie i zdrowo! Akurat świetne danie na weekend, kiedy większość ludzi pragnie odpocząć i nie chce stać długo w kuchni. 🙂 Zapraszam na przepis.

Cukiniowa pizza!

Składniki:
1. Średniej wielkości cukinia (ok. 400 gram)
2. 4 jaja
3. 1 duża cebula lub 2 większe
4. Olej kokosowy
5. Sól himalajska, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie:
1. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar wody.
2. Cebulę drobno poszatkować.
3. Do cukinii dodać cebulę i jaja.
4. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać.
5. Formę do pieczenia wysmarować olejem kokosowym.
6. Piec w piekarniku ok. 20- 30 min. Zależy od piekarnika.

Jeśli ktoś woli bardziej bogatszą opcję, może dodać jeszcze różne dodatki. W zależności, jaki mam dzień i kiedy spożywam taką pizzę, dodaję też często do niej mąkę ryżową i tuńczyka. Wtedy, przygotowując do niej fajny sos, mamy świetny obiad. Ale Wam przedstawiłam najprostszą i najszybszą opcję stanowiącą podstawę, a z dodatkami można już kombinować wedle własnej wyobraźni.

P1090076

Teraz tylko wystarczy pokroić na kawałki i się zajadać. 🙂

Smacznego!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *