Łosoś pieczony z frytkami z batatów

Jakie obiady lubię najbardziej? Takie, które robią się same 😀
A więc dziś Szef Kuchni poleca pieczonego łososia plus frytki z batatów 😉

Dodatkowo podsuwam Wam ciekawą propozycję, jak piec ryby 😉

Zapraszam na przepis!

Łosoś pieczony z frytkami z batatów

Łososia jem bardzo rzadko, ze względu na jakość ryb i stan wód, jakimi obecnie mamy do czynienia. Jednak raz na jakiś czas pozwalałam sobie na pieczonego łososia dzikiego, ze względu na jego smak, który bardzo lubię.

Składniki na 1 porcję:
1. 150 gramów łososia dzikiego
2. 300 gramów batatów
3. Olej kokosowy
4. Pieprz cytrynowy
5. Sok z cytryny
6. Sól himalajska
7. Koperek

Przygotowanie:
1. Łososia natrzeć solą, pierzem, koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Zawinąć w papilotkę i na ok. 2 godziny włożyć do lodówki. Ale można też od razu upiec.
2. Bataty pokroić w słupki, wymieszać z olejem i solą. Można też doprawić innymi, ulubionymi przyprawami. Mi najbardziej smakują z samą solą.
3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika w jednej blaszce wstawić łososia w papilotce, a w drugiej blaszce frytki z batatów. Łososia piec ok. 20 min, natomiast bataty ok. 30-40 min., dlatego bataty można wstawić wcześniej, a później dołożyć łososia, żeby wszystko równo się upiekło.
4. Na koniec wszystko można posypać świeżym koperkiem. Ja jeszcze dodałam własną domową sałatę, do czego zachęcam.

losos

Smacznego!

 

Łososia, którego dziś Wam prezentuję, piekłam w papilotce.
Wiecie co to takiego? To po prostu papierowa torebka. 😉
Jest to bardzo dobry sposób na pieczenie ryb lub innych mięs, gdyż podobnie jak przy pieczeniu w folii aluminiowej danie zachowuje wilgotność, a papierowa torebka nie jest tak szkodliwa dla zdrowia jak folia. Papilotki tradycyjnie wykonuje się z dwóch kawałków papieru do pieczenia. Należy wyciąć papier w kształcie ryby, ale trzeba zostawić dłuższe boki po ok. 5 cm. Rybę trzeba umieścić na jednym kawałku papieru, a następnie przykryć drugim i dokładnie zwinąć razem boki obu kawałków papieru tak, aby powstała papierowa torebka. Zamiast dwóch kawałków papieru można też użyć jednego, ale większego. Należy umieścić na nim rybę i zawinąć papier od góry, aby zamknąć torebkę. Ryby czy mięsa pieczone w papilotkach mają intensywny, piękny aromat oraz wyrazisty smak, ponieważ duszą się we własnym sosie. W papilotkach też można piec nie tylko same ryby i mięsa, ale również całe dania z warzywami, jednak trzeba szczelnie je zamykać.

Wydrukuj

Jeden komentarz do “Łosoś pieczony z frytkami z batatów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *