Co to jest fosfataza alkaliczna i dlaczego jest ważna w Hashimoto?

Fosfataza alkaliczna (AP)jedna z ważnych hydrolaz i biomarker związanym z postępem wielu chorób. Jest enzymem występującym w kościach, jelitach i wątrobie odpowiedzialnym za odłączenie grup fosforowych od innych molekuł. Bierze udział w procesie detoksykacji endotoksyn obecnych w ścianie bakterii Gram-ujemnych. Należy do enzymów przeciwzapalnych i pomaga tolerować własne mikroby. Właściwy poziom fosfatazy zapobiega reakcji immunologicznej skierowanej przeciwko bakteriom Gram-ujemnym. Jej obniżony poziom wpływa na niewystarczającą detoksykację toksyn bakteryjnych i doprowadza do stanu zapalnego. Zaobserwowano to w chorobie Crohna i zapaleniu jelita.

Fosfatazę alkaliczną bada się zazwyczaj przy wykonywaniu testów sprawdzających funkcję wątroby. Jej podwyższony poziom świadczy o infekcji i uszkodzeniu wątroby, a także może mówić o innych poważnych chorobach np. krzywica, osteomalacja lub nowotwory dwunastnicy czy wątroby. Z kolei obniżony jej poziom świadczy o niedoborach pokarmowych, niedożywieniu i bardzo często wstępuje u chorych na Hashimoto. Jej niskie wartości występują u osób z celiakią i dużym upośledzeniem jelit, a także świadczą o zaburzeniach odkładania się wapnia w kościach oraz zaburzeniach wzrostu kości. Poziom fosfatazy jest wymiernikiem uszkodzenia jelit. Niskiemu poziomowi towarzyszą niedobory witaminy D, B12, B6, C, kwasu foliowego, fosforanów, cynku, wapnia oraz protein. Na obniżenie fosfatazy wpływa głodówka, dieta beztłuszczowa, z niską zawartością protein, bogata w tłuszcze nienasycone i fityniany. Włączenie do codziennego menu pokarmów fermentowanych, probiotyków, błonnika, węglowodanów, tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych i trójglicerydów średniołańcuchowych powoduje podniesienie jej poziomu. Najbardziej aktywna jest w środowisku zasadowym.

Należy zwrócić również uwagę na napoje gazowane jak Coca Cola czy Pepsi. Zawierają one fosforany, które zaburzają proporcję wapń/fosforany i prowadzą do wypłukiwania wapnia z kości. Tak więc dieta uboga w fosforany zwiększa aktywność fosfatazy alkalicznej.

Ciekawostką jest, że osoby z grupą krwi 0 mają najwyższy poziom fosfatazy, a z grupą A najniższy.

Jak można zwiększyć poziom fosfatazy alkalicznej?
1. Uzupełnienie niedoborów pokarmowych
2. Wyeliminowanie nietolerancji pokarmowych
3. Poprawa trawienia i wchłaniania składników pokarmowych
4. Stosowanie probiotyków
5. Uzupełnienie diety w kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe (kwas masłowy)
6. Stosowanie diety bezglutenowej i bez roślin strączkowych, np. GAPS, Paleo czy SCD
7. Wyeliminowanie napojów gazowanych
8. Ograniczenie żywności przetworzonej

Jakie pokarmy i składniki wprowadzić do diety?
1. Tłuszcze nasycone, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, olej kokosowy
2. Cynk: ostrygi, nasiona dyni, korzeń imbiru, orzechy włoskie, groszek, orzechy brazylijskie
3. Witamina B12
4. Witamina A: marchew, słodkie ziemniaki, dynia, wątróbka, olej z wątroby dorsza
5. Kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9: suplementy lub świeże ryby, jak np. śledź, łosoś, sardynki
6. Maślany: masło, maślany powstałe z włókna w procesie fermentacji
7. Pokarmy i napoje fermentowane, np kiszonki
8. Picie zielonych soków, które są dobrze absorbowane i nie stanowią pokarmu dla bakterii patogennych. Pozwala to też utrzymać w organizmie środowisko zasadowe.

W ostatnich latach zaobserwowano wzrost liczby badań skoncentrowanych na fosfatazie alkalicznej, co wskazuje na rosnącą złożoność jej funkcji w zakresie zdrowia ludzkiego i chorób. Odgrywa ona dużą rolę w wielu procesach, takich jak mineralizacja kości, metabolizm witaminy B6 i neurogeneza, jest związana z chorobą Alzheimera. Reguluje wchłanianie kwasów tłuszczowych i jest związana z regulacją otyłości i zespołu metabolicznego wywołanego dietą. Dodatkowo badania wskazują, że określenie przedoperacyjnego poziomu fosfatazy alkalicznej w surowicy u pacjentów poddawanych całkowitemu usunięciu tarczycy może pomóc lekarzom w identyfikacji pacjentów z ryzykiem hipokalcemii. Pomiary pomagają przewidzieć hipokalcemię po zabiegach usunięcia tarczycy, szczególnie u pacjentów, u których nie wystąpiła niedoczynność tarczycy.

Ciekawostka! Dzięki badaniu fosfatazy alkalicznej można również sprawdzić poziom cynku w organizmie. Jeśli jej poziom jest niższy od 70 U/l, to oznacza, że mamy niedobór cynku.

Podsumowując fosfataza alkaliczna neutralizuje szkodliwą działalność endotoksyn w naszym organizmie, a jej niski poziom jest charakterystyczny u osób z Hashimoto. Dodatkowo jest silnie związana z prawidłową funkcją jelit i wątroby, a jak wiadomo tam zachodzi konwersja hormonów tarczycy.

Bibliografia:
1. Myers A., „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Samodzielna profilaktyka i leczenie”
2. Wentz I., M. Nowosadzka, „Zapalenie Tarczycy Hashimoto”
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28842011
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28824625
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26415610
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11289695
Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *