Placuszki z jabłkiem – bez glutenu, bez nabiału, bez jajka

Dzisiejszy przepis jest dla osób, które mają różne nietolerancje pokarmowe i mają ograniczony wybór produktów, a chcą się cieszyć smakiem tradycyjnych potraw.
Placuszki z jabłkiem na pewno lubi każdy, jednak nie wszyscy mogą je jeść ze względu na nietolerancję glutenu, laktozy, białek mleka czy ostatnio coraz powszechniejszych jajek! Oczywiście zamiast jabłka można dodać inny owoc, ale ja uwielbiam placuszki z jabłkiem i cynamonem. Natomiast mleczko kokosowe i olej koksowy dodatkowo nadają fajnego kokosowego aromatu.

Zachęcam wszystkich do wypróbowania!

Placuszki z jabłkiem – bez glutenu, bez nabiału, bez jajka

Składniki:
1. 4 łyżki mąki gryczanej
2. ¾ szklanki mleka kokosowego
3. 1 łyżeczka ksylitolu
4. 1 małe jabłko lub pół dużego
5. 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
6. Olej kokosowy
7. Cynamon

Przygotowanie:
1. Siemię lniane zalać połową szklanki gorącej wody i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
2. Mąkę wymieszać z ksylitolem i mlekiem. Dodać siemię lniane.
3. Jabłko pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cynamonem i dodać do masy.
4. Wszystko razem dobrze wymieszać.
5. Placuszki usmażyć na oleju kokosowym.

jablka2

jablka1

Smacznego!

Wydrukuj

4 komentarze do “Placuszki z jabłkiem – bez glutenu, bez nabiału, bez jajka

    • Marta says:

      Powiem szczerze, że nie wiem. Z chia nie robiłam nigdy, ale obawiam się, że może nie wyjść. Nasiona chia mają inną konsystencję niż zmielone siemię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *