Cukinia faszerowana amarantusem

Ostatnio pisałam Wam o dobroczynnych właściwościach skwalenu, który znajduje się w amarantusie, więc dziś mam dla Was przepis na pyszną faszerowaną cukinię z jego wykorzystaniem.

Cukinia faszerowana amarantusem

Składniki:
1. Jedna większa cukinia
2. Nieduża cebulka
3. Pół papryki
4. 4 łyżki nasion amarantusa
5. 100g mielonego mięsa z indyka – opcjonalnie, można pominąć
6. Olej kokosowy
7. Sól, pieprz, curry, bazylia, natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Cukinię bardzo dobrze umyć. Przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek z nasionkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min.
2. Nasiona amarantusa ugotować.
3. Cebulkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, posolić i dusić razem do miękkości.
4. Mięso z indyka wymieszać z curry i usmażyć na patelni.
5. Mięso dokładnie wymieszać z amarantusem, papryką i cebulką. Doprawić przyprawami.
6. Wyjąć połówki cukinii z piekarnika, wyłożyć do nich farsz i wstawić jeszcze na ok. 15 min.
7. Po wyjęciu posypać natką pietruszki.

Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno 😉

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *