Czekoladowe ciacho truskawkowe

Sezon truskawkowy w pełni, a truskawki to prawdziwe bomby witaminowe, więc grzechem byłoby z nich nie skorzystać! Ja truskawki uwielbiam. Razem z bananami to chyba moje ulubione owoce. Mogłabym je jeść i jeść, chyba aż do bólu brzucha. Najlepiej mi smakuję takie same, nie w koktajlach, musach czy różnych ciastach lub deserach. Jednak w wczoraj postanowiłam upiec szybkie i proste czekoladowe ciacho truskawkowe. Porcja jest na jedną małą foremkę (23,5x10x6 cm), bo jak się zrobi, to potem ciężko się od niego oderwać, dopóki nie zje się całego. Szczerze polecam! 😉

Czekoladowe cicho truskawkowe

Składniki:
1. 100g mąki gryczanej
2. 200g truskawek
3. 1 jajko
4. 200ml mleka kokosowego
5. 1 łyżka oleju kokosowego
6. 1 łyżeczka kakao
7. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
8. Opcjonalnie: miód, ksylitol, erytrytol

Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol.
2. W drugiej misce wymieszać jajko z mlekiem i olejem, a następnie dorzucić do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszać.
3. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy i razem wymieszać.
4. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min. w 180 stopniach.
5. Przeć wyjęciem ciasta z formy należy poczekać, aż wystygnie. Choć wiem, że to trudne. 😉 Będzie wtedy się lepiej kroiło.

Smacznego!!!

Wydrukuj

Jeden komentarz do “Czekoladowe ciacho truskawkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *