Pieczona golonka z indyka

Na blogu jest już przepis na pieczoną golonkę wieprzową. Jest ona dla mnie numerem jeden i taką uwielbiam najbardziej. Jednak czasami też mam ochotę na pieczoną golonkę z indyka. Jest ona mniej tłusta i bardziej delikatna. Z tego względu zmieszam też przepis na nią. 😉

Pieczona golonka z indyka

Składniki:
1. Jedna golonka z indyka
2. 3 marchewki
3. 1 ząbek czosnku
4. Sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie umyć, natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, bazylią i pieprzem.
2. Tak przygotowane mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrojonymi kawałkami marchewki, a następnie zalać 1/4 szklanki wody.
3. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5h w ok. 200 stopniach. Co jakiś czas można polewać ją płynem, w którym się piecze.
4. 10 min. przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę, żeby skóra się bardziej przyrumieniła.

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *