Testy na nietolerancje pokarmowe

Przyczyną złego samopoczucia i chorób mogą być codziennie spożywane pokarmy, a niepożądane reakcje na pokarmy mogą ujawniać się dopiero po kilku dniach od spożytego posiłku. Problem pojawia się również wtedy, gdy ktoś zauważy, że spożywany pokarm jest przyczyną problemów zdrowotnych i pogorszenia samopoczucia, ale sam nie jest w stanie samodzielnie określić, który ze spożywanych pokarmów jest przyczyną problemów. Z tego względu samodzielna diagnostyka tego, co nam nie służy jest bardzo trudna. Wyszłam więc na przeciw oczekiwaniom moim pacjentów i nawiązałam współpracę z Cambridge-Diagnostics. Od tej pory można zamówić u mnie rożnego rodzaju testy na nietolerancje pokarmowe wraz z interpretacją wyników z zaleceniami i będę mogła lepiej pomagać moim pacjentom. Praca z testami, współpraca z firmą, jak również możliwość uczestniczenia w szkoleniach spowodowały, iż zdecydowanie szerzej patrzę na dietetykę i wpływ spożywanego pokarmu na zdrowie i samopoczucie. Jeden produkt żywnościowy może być zarówno zdrowym produktem jak i trucizną, czyli pokarmem którego organizm nie akceptuje i odrzuca powodując przy tym przeróżne dolegliwości zdrowotne z pozoru zupełnie nie związane z jedzeniem. O nietolerancjach pokarmowych można przeczytać tutaj.

Można u mnie zamówić testy na nietolerancje pokarmowe wraz z przygotowaną przeze mnie szczegółową interpretacją wyniku, która zawiera:
– zalecenia dotyczące okresów eliminacji pokarmów w zależności od stopnia nietolerancji,
– zalecenia o rotacyjnym wprowadzania produktów nietolerowanych (dieta rotacyjna zmniejsza ilość czynników pokarmowych powodujących nietolerancję, umożliwiając jednocześnie usuwanie gromadzących się w organizmie kompleksów immunologicznych),
– informacje o reakcjach krzyżowych,
– charakterystykę alergenów pokarmowych (źródła występowania) oraz podanie zamienników,
– informacje o produktach, w których potencjalnie mogą występować alergeny.

Dostępne rodzaje testów na nietolerancje pokarmowe:
1. FoodDetective Professional (450zł) – szybka metoda wykrywania we krwi przeciwciał klasy G dla składników pokarmowych. Wynik jest widoczny po 40 minutach i pozwala jakościowo określić podniesiony poziom przeciwciał IgG specyficznych dla 59 pokarmów pogrupowanych na 46 polach. Na tacce reakcyjnej znajdują się również dwa pola kontrolne (pozytywne i negatywne), pozwalające określić prawidłowość przeprowadzenia testu. Opakowanie zawiera wszystkie niezbędne elementy do pobrania krwi włośniczkowej, tackę reakcyjną oraz odczynniki służące do przeprowadzenia reakcji.
2. FoodPrint 80 (750zł) – najmniejszy, oparty o technikę mikromacierzową, panel w kierunku nietolerancji pokarmowej (nadwrażliwości pokarmowej typu III). Zawiera różne grupy produktów jak nabiał, zboża, warzywa, owoce, ryby, mięso, owoce morza, orzechy, jak i przyprawy. Zalecany wszystkim osobom zmagającymi się z przewlekłymi schorzeniami.
3. FoodPrint 120 (1150zł) – panel w kierunku nietolerancji pokarmowej (nadwrażliwości pokarmowej typu III), oparty o technikę mikromacierzową, uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany osobom dorosłym i dzieciom, które mają przewlekłe dolegliwości.
4. FoodPrint 160 Vegetarian (1430zł) – panel oparty o metodę mikromacierzy. Przeznaczony dla wegetarian, którzy również są obarczeni ryzykiem nietolerancji pokarmowej. Zboża, nabiał, a nawet warzywa i owoce mogą być źródłem różnych przewlekłych objawów.
5. FoodPrint 220+ (1600zł) – szczegółowy panel w kierunku nietolerancji pokarmowej (nadwrażliwości pokarmowej typu III), oparty o technikę mikromacierzową, pozwalający na wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami i skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych. Polecany w przebiegu chorób alergicznych i autoimmunologicznych.
6. FoodTest 40 (450zł) – panel w kierunku nietolerancji pokarmowej (nadwrażliwości pokarmowej typu III), obejmujący podstawowe produkty m.in jaja (z rozróżnieniem na żółtko i białko), mleko, pszenicę, orzechy i białko gliadynę (gluten). Jednak w celu pełniejszej diagnozy zaleca się wybranie większego panelu.
7. FoodTest 110 (1000zł) – optymalny panel w kierunku nietolerancji pokarmowej (nadwrażliwości pokarmowej typu III), uwzględniający wszystkie grupy produktów spożywczych. Zalecany w przewlekłych objawach zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Pozwala na skomponowanie diety eliminacyjnej opartej o bardzo różnorodną ilość produktów.

Jakie produkty są badane w poszczególnych testach?

Kupując każde z badań lub wykonując je ze mną otrzymujesz zestaw do pobrania materiału, zawierający: probówkę do pobrania krwi, dwa lancety do przekłucia palca, gazik dezynfekcyjny, plaster z opatrunkiem, plastikowy woreczek na zużyte materiały, plastikowy pojemnik ochronny dla próbówki, formularz zamówienia i instrukcję pobierania próbki krwi.

Test FoodDetective jest badaniem ambulatoryjnym i można go samodzielnie przeprowadzić w domu lub ze mną w gabinecie. Z kolei pozostałe testy to badania laboratoryjne, gdzie wynik jest wysyłany do laboratorium.

Czym różnią się od siebie testy FoodDetective, FoodPrint i FoodTest?

FoodDetective – pierwszy i jedyny na świecie ambulatoryjny test służący do oceny poziomu specyficznych pokarmowo IgG. Wykonanie badania zajmuje jedynie 40 minut i nie wymaga specjalistycznego sprzętu oraz wykwalifikowanego personelu laboratoryjnego. Jest rodzajem „przyłóżkowej” szybkiej diagnostyki (POC ang. point-of-care). Obecnie ten rodzaj diagnostyki znajduje szerokie zastosowanie w służbie zdrowia. Ogromną zaletą badań typu POC jest możliwość uzyskania wyniku badania w krótkim czasie w placówce medycznej, bez potrzeby wysłania próbki pacjenta do laboratorium, co skraca czas oczekiwania na wynik i skutkuje natychmiastową decyzją terapeutyczną. Zasada badania FoodDetective jest oparta o zasadę klasycznej metody ELISA (ang. Enzyme-Linked ImmunoSorbet Assay). Zestaw FoodDetective zawiera wszystkie niezbędne elementy do wykonania badania.

FoodPrint – zasada mikromacierzowej metody FoodPrint jest oparta o zasadę klasycznej metody ELISA. Różnica polega na skali, w której wykonywane jest oznaczenie. Metoda FoodPrint jest miniaturyzacją klasycznej ELISA, przez co posiada ona szereg dodatkowych zalet. Płytka do wykonania badania FoodPrint jest prostokątnym mikroskopowym szkiełkiem, na które zostały naniesione kwadratowe podłoża nitrocelulozowe z „wdrukowanymi” (ang. print) 222 antygenami pokarmowymi, tworzącymi tzw. mikroukład. Każdy antygen jest umieszczony w duplikacie, a na jednym szkiełku znajduje się 16 kwadratowych pól nitrocelulozowych (jedno na pacjenta). Podłoże nitrocelulozowe zawiera również standard wielkości oraz kontrolę pozytywną dla reakcji. Każde pole na powierzchni nitrocelulozowej z antygenem pokarmowym ma zaledwie 130 μm średnicy! Badanie przy użyciu FoodPrint rozpoczyna się inkubacją osocza lub surowicy pacjenta z mikroukładem. Następnie znajdujące się w próbce badanej krwi specyficzne pokarmowo IgG łączą się z antygenami pokarmowymi znajdującymi się w mikroukładzie np. glutenem (przeciwciała I-rzędowe). Następnie dodaje się przeciwciała połączone z enzymem (przeciwciał II-rzędowe), które mają zdolność łączenia się z przeciwciałami I-rzędowymi. Po dodaniu substratu dla enzymu zachodzi reakcja barwna, której intensywność jest skorelowana ze stężeniem IgG w surowicy pacjenta. Intensywność barwy jest mierzona przez wysokorozdzielczy skaner optyczny, a stężenie IgG jest odczytywane z krzywej standardowej przy użyciu specjalnego oprogramowania

FoodTest – badanie przy użyciu FoodTest rozpoczyna się inkubacją osocza lub surowicy pacjenta z antygenami pokarmowymi, które opłaszczają studzienki płytki pleksiglasowej. Następnie znajdujące się w próbce badanej krwi specyficzne pokarmowo IgG łączą się z antygenami pokarmowymi znajdującymi się w studzience np. glutenem (przeciwciała I-rzędowe). Po czym dodaje się przeciwciała połączone z enzymem (przeciwciała II-rzędowe), które mają zdolność łączenia się z przeciwciałami I-rzędowymi. Po dodaniu substratu dla enzymu zachodzi reakcja barwna, której intensywność jest skorelowana ze stężeniem IgG w surowicy pacjenta. Intensywność barwy jest mierzona przez czytnik płytek (spektrofotometr) przy długości fali 450 nm, a stężenie jest odczytywane z krzywej standardowej przy użyciu specjalnego oprogramowania.

Jak dokonać zakupu?
Istnieją 2 możliwości. Test można zakupić i przeprowadzić ze mną osobiście w miejscach, w których przyjmuję pacjentów, czyli Wyszkowie lub Warszawie lub zamówić. W przypadku zamówienia poszczególne kroki wyglądają następująco:
1. Napisz email na poczta@apetytnazycie.com.pl o tytule „Test na nietolerancję pokarmową”, a w treści podaj swoje imię i nazwisko, dane adresowe do wysyłki, rodzaj testu, który chcesz zamówić i numer telefonu dla kuriera. Do ceny testu wraz z pisemną interpretacją należy doliczyć koszty wysyłki, czyli 25zł – przesyłka kurierska.
2. W odpowiedzi zwrotnej otrzymasz numer konta, na które należy dokonać wpłaty.
3. Zamówienie zostanie wysłane po zaksięgowaniu wpłaty na koncie.
4. Po wykonaniu testu FoodDetective wykonaj zdjęcie tacki retencyjnej i prześlij z powrotem na ten sam adres. W przypadku pozostałych testów, jak najszybciej po ich zrobieniu odeślij kurierem na podany w mailu adres.

Koszt samej interpretacji wyniku dla osoby, która nie zamówiła testu u mnie wynosi 150zł w przypadku 1-3 alergenów, natomiast 200zł w przypadku 4 i więcej alergenów.

W celu uzyskania większej ilości informacji zapraszam do kontaktu i zadawania pytań.

Artykuł powstał we współpracy z Cambridge-Diagnostics.
Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *