Moc owoców jagodowych!

Owoce sezonowe o ciemnej barwie!

Maliny, jagody, jeżyny, borówki… Lubicie? Jeśli tak to ręka w górę! 😀 Korzystajcie i jedzie ich jak najwięcej. Właśnie teraz, kiedy mamy sezon.

A jeśli chcecie się dowiedzieć, dlaczego warto je jeść, to zapraszam do przeczytania całości artykułu. Dowiecie się, dlaczego warto włączyć do swojej diety owoce o ciemnej barwie.

Dlaczego warto jeść sezonowe owoce o ciemnej barwie?
1. Zawierają mnóstwo antyoksydantów, które chronią nas przed wolnymi rodnikami. Wolny rodnik to niesparowany atom tlenu, który szuka pary dla siebie. I nie musi to być wcale inny atom tlenu, ale zadowoli się także np. atomem białka. Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się poprzez uszkadzanie włókien kolagenu, uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, nasilają problemy skórne, powodują problemy z układem pokarmowym, stawami i inne rodzaje dolegliwości. Takie grasowanie wolnych rodników w komórkach ciała stopniowo niszczy ich strukturę, uszkadza błony komórkowe, DNA, przyspiesza ich śmierć, a w konsekwencji rujnuje nasze zdrowie, ponieważ zmutowane komórki mnożące się w niekontrolowany sposób powodują nowotwory. Jednak jeśli są one w kontrolowanej ilości w organizmie, to nic poważnego się nie dzieje. Problem pojawia się gdy mamy ich nadmiar, a pojawiają się na skutek stresu, zażywania leków, zanieczyszczonego środowiska, toksyn, promieniowania UV, aktywności fizycznej, zwłaszcza nadmiernej, a także nasz organizm sam je produkuje w wyniku naturalnego metabolizmu komórek. I właśnie celem antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy jest ochrona nas przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty są to takie związki chemiczne, które dostarczamy z pożywieniem, a które łączą się z tymi wolnymi rodnikami tlenowymi i w ten sposób chronią nasz organizm przed ich złym wpływem. Mówiąc krótko przeciwdziałają procesowi utleniania. Owoce jagodowe swój intensywny kolor od ciemno różowego aż po intensywnie fioletowo-niebieski zawdzięczają antocyjanom. To naturalne barwniki, które są jednymi z najbardziej aktywnych przeciwutleniaczy, dlatego powinno być ich naszej diecie jak najwięcej.
2. Są prawdziwą bombą witaminowo-mineralną, przyswajalną w najlepszy możliwy sposób. Dużo lepiej niż witaminy czy minerały z suplementów, ponieważ tutaj są otoczone innymi ważnymi związkami i enzymami, które ułatwiają ich wchłanianie i przyswajanie.
3. Zawierają błonnik rozpuszczalny, który wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego.
4. Wpływają pozytywnie na naszą skórę, włosy i paznokcie. Witamina C z owoców wygładza skórę i jest potrzebna do produkcji kolagenu. Wyciągi z borówki znajduje swoje zastosowanie w produktach kosmetycznych do nawilżania oraz odżywiania skóry.
5. Wiele osób nie je owoców, ponieważ boi się, że przytyje od nich. Otóż prawda jest taka, że tyjemy przede wszystkim od nadmiaru kalorii. Tak samo można przytyć jedząc zbyt dużo mięsa, orzechów czy właśnie owoców. Pamiętajmy jednak, żeby codziennie nie jeść po kilka kilogramów tych owoców, ponieważ to też nie będzie zdrowe. Jednak sama mam czasami z tym problem i potrafię zjeść 2kg truskawek na raz nie wiadomo kiedy. Ale tłumaczę sobie, że przecież są tak krótko i zaraz się skończą. 😀 Też tak macie?
6. Mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Przykładowo:
100g truskawek = 32 kcal, IG = 25
100g malin = 52 kcal, IG = 25
100g jagód = 45 kcal, IG = 25
100g wiśni = 50 kcal, IG = 25
100g czereśni = 61 kcal, IG = 20
100g borówki = 57 kcal, IG = 25
100g aronii = 47 kcal, IG = 25
100g jeżyn = 43 kcal, IG = 25
100g czerwone porzeczki = 31 kcal, IG = 25
100g czarnej porzeczki = 35 kcal, IG = 25
7. Poprawiają odporność naszego organizmu dzięki kumulacji zwartych w nim witamin i minerałów. Przykładowo maliny mają świetne właściwości pomagające w leczeniu przeziębienia. W swoim składzie zawierają kwas salicylowy, czyli składnik aspiryny. Działają napotnie na organizm i pomagają obniżyć gorączkę. Dzięki zawartości kwasu elagowego pomagają pokonać kaszel i rozgrzać organizm. Z kolei jagody wspomagają nasz wzrok, poprawiają ostrość widzenia po zapadnięciu zmroku i chronią przed kurzą ślepotą.
8. Owoce są bardzo smaczne i dzięki temu poprawiają nam samopoczucie. Są dużo bezpieczniejszą i zdrowszą przekąską niż słodycze 😉

I tutaj polecam przede wszystkim aronie, borówkę, jeżyny, jagody, wiśnie, czereśnie, maliny, porzeczki, truskawki i śliwki. Cieszmy się nimi póki są!

Jednak, aby móc dłużej cieszyć się smakiem oraz wartościami odżywczymi tych pysznych owoców można oczywiście zakupić je w sezonie letnim i zamrozić. Potem zimą będzie jak znalazł! Ja tak właśnie robię 😉

Polecam Wam też mój sernik jagodowy 🙂

A dziś kupiłam sobie borówki i maliny. Pycha! 😀

Bibliografia:
Książki z kursu w Akademii Dietetyki
Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *