Papryki faszerowane kaszą jaglaną

W ostatnim artykule pisałam Wam, dlaczego warto włączyć do swojego menu kaszę jaglaną, a dziś mam dla Was przepis na pyszne danie z jej wykorzystaniem.

Papryki faszerowane kaszą jaglaną

Składniki:
1. 2 papryki
2. 2 średnie marchewki
3. Nieduża cebulka
4. 4 łyżki kaszy jaglanej
5. 100g mielonego mięsa z indyka – opcjonalnie, można pominąć
6. Olej kokosowy
7. Curry, sól, pieprz, koperek, bazylia

Przygotowanie:
1. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min.
2. Kaszę jaglaną ugotować.
3. Cebulkę podsmażyć na oleju. Dodać starte na tarce marchewki i posolić. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
4. Mięso wymieszać z curry i usmażyć na oleju.
5. Do mięsa dodać kaszę, marchewkę z cebulką i doprawić przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.
6. Papryki wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na nie farsz i piec jeszcze ok. 15 min. Po wyjęciu posypać świeżym koperkiem.
Papryki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. 😉

Smacznego!!!

 

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *