Bezglutenowe kopytka z warzywnym sosem

Lubicie kopytka? Ja bardzo! Ale chyba całe wieki ich nie jadłam. A w dzieciństwie zdarzało mi się to bardzo często. Moja babcia i mam robiły pyszne kopytka. Pamiętam jak jadłam je ze skwarkami lub polane śmietaną. Pycha! Jednak dziś mam je dla Was w trochę innej wersji. Są bezglutenowe i z pysznym warzywnym sosem. Koniecznie musicie spróbować! 😉

Bezglutenowe kopytka z warzywnym sosem

Składniki na kopytka:
1. 500g obranych ziemniaków
2. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
3. 1 szklanka mąki gryczanej
4. 1 jajko
5. 1 łyżka oleju kokosowego
6. Sól do smaku

kopytka

Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i dobrze wystudzić.
2. Zimne ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia.
3. Masę z ziemniaków połączyć z jajkiem, mąką gryczaną i ziemniaczaną. Wyrobić ciasto.
4. Ciasto podzielić na porcje i z każdej formować wałki. Nożem odcinać kluski o szerokości ok. 2-3 cm. W czasie formowania wałków warto podsypywać je dodatkowo mąką.
5. Kopytka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Od wypłynięcia gotować ok. 1 min.
6. Wyławiać łyżką cedzakową.

Kopytka wyszły delikatniejsze niż ze zwykłej mąki pszennej, ale jak dla mnie są pyszne.

kopytka

Składniki na sos:
1. 1 czerwona papryka
2. 1 średnia kalarepa
3. 250ml przecieru pomidorowego
4. Masło klarowane
5. Sól, słodka i ostra papryka, płatki czosnku
6. Natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2. Kalarepę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojone warzywa.
4. Delikatnie je posolić i podsmażyć często mieszając, tak żeby nie były rozgotowane, ale chrupiące.
5. Zalać przecierem pomidorowym, doprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką i płatkami czosnku.
6. Chwilę razem poddusić i wyłączyć.

Kopytka polać sosem i posypać natką pietruszki.

kopytka

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *