Zapiekanka z cukinii

Cukinia! Mam do niej ogromną słabość i w sezonie jem tyle ile się da i w każdej postaci. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, lecza, sosy, spaghetti albo po prostu duszoną z cebulką czy innymi warzywami. Ostatnio natomiast posmakowała mi w formie zapiekanki. W sumie przepis jak na placuszki z cukinii, tyle że nie trzeba stać i smażyć tylko upiec w piekarniku. Dla mnie to super opcja, bo ostatnio cierpię na brak czasu. Doba jest zdecydowanie za krótka 😉

cukinia

Zapiekanka z cukinii

Składniki:
1. Średniej wielkości cukinia
2. 4 łyżki mąki gryczanej
2. 1 jajko
3. 1 średnia cebula
4. 1 łyżka oleju kokosowego
5. Sól himalajska, pieprz, bazylia, oregano.

Przygotowanie:
1. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Odcisnąć nadmiar wody.
2. Cebulę drobno poszatkować.
3. Do cukinii dodać mąkę, olej, cebulę i jajko.
4. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać.
5. Wierzch można jeszcze posmarować delikatnie olejem, to będzie bardziej chrupiąca.
6. Piec w piekarniku ok. 30 min. Zależy od piekarnika.

Smacznego!

P.S. Jeśli ktoś woli bardziej bogatszą opcję, może dodać jeszcze różne dodatki np. jakieś mięsko. Czasami też przygotowuję do niej fajny sos warzywny, polewam i wychodzi pyszne, proste, szybkie i zdrowe danie. Ale Wam przedstawiłam najprostszą i najszybszą opcję stanowiącą podstawę, a z dodatkami można już kombinować i szaleć wedle własnej wyobraźni.

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *