Bezglutenowe placki ziemniaczane z warzywnym sosem

Lubicie placki ziemniaczane? Zresztą, o co ja pytam 😉 Chyba każdy je lubi! Są pyszne i chrupiące. Mi bardzo kojarzą się ze smakami z dzieciństwa. Mogłam je wtedy jeść na okrągło. Dziś przedstawiam Wam ich bezglutenową wersję z sosem warzywnym. 😉

Bezglutenowe placki ziemniaczane z warzywnym sosem

Składniki na placki:
1. 500g obranych ziemniaków
2. 1 średnia cebula
3. 3 łyżki mąki gryczanej
4. 1 jajko
5. Olej kokosowy do smażenia
6. Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3. Starte ziemniaki i pokrojoną cebulę połączyć z mąką gryczaną, jakiem i przyprawami. Dobrze wymieszać.
4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki. Układać na ręczniku papierowym, żeby wciągnął nadmiar tłuszczu.

Składniki na sos:
1. 1 czerwona papryka
2. 1 nieduża cukinia
3. 250ml przecieru pomidorowego
4. Masło klarowane
5. Sól, słodka i ostra papryka, płatki czosnku

Przygotowanie:
1. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2. Cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojone warzywa.
4. Delikatnie je posolić i podsmażyć często mieszając, tak żeby nie były rozgotowane, ale chrupiące.
5. Zalać przecierem pomidorowym, doprawić pieprzem, słodką i ostrą papryką i płatkami czosnku.
6. Chwilę razem poddusić i wyłączyć.

Placki podać z przygotowanym sosem warzywnym.

Placki ziemniaczane

Smacznego!!!

Wydrukuj

Jeden komentarz do “Bezglutenowe placki ziemniaczane z warzywnym sosem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *