Zapiekanka z batatów z patelni

Uwielbiam bataty, ale ostatnio jakoś znudziły mi się z nich zupy, frytki czy po prostu gotowane do obiadu. Postanowiłam zrobić coś innego, ale równie szybkiego. Marzyła mi się zapiekanka, ale że mam problem z piekarnikiem, więc powstało coś na kształt zapiekanki z patelni. Wszystko było improwizacją i robione na szybko, ale smak mnie tak zachwycił, że postanowiłam się podzielić z Wami przepisem. Nie mam nawet ładnego zdjęcia, bo na początku nie myślałam, żeby wstawiać ten przepis. Jednak uwierzcie, że jest pyszne i koniecznie spróbujcie. A zdjęcie nadrobię następnym razem, bo na pewno jeszcze nie raz przygotuję te danie 😉

Zapiekanka z batatów z patelni

Składniki:
1. Średniej wielkości batat
2. 150g piersi z kurczaka
3. Średniej wielkości cebula
4. Masło klarowane
5. Sól, curry
6. Przyprawa do ziemniaków – ja użyłam z takim składem: natka pietruszki, melisa, seler, czosnek, cząber, tymianek, rozmaryn, koperek, mięta.

Przygotowanie:
1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle.
2. Batata obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do cebuli i posolić. Smażyć do miękkości. Doprawić przyprawą do ziemniaków.
3. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i natrzeć curry. Usmażyć na oddzielnej patelni.
4. Mięso przełożyć na patelnię z batatem, dobrze wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. I gotowe! 😀

bataty

Samczego!!!

Wydrukuj

2 komentarze do “Zapiekanka z batatów z patelni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *