Zupa kokosowo-dyniowa z kurczakiem

Sezon dyniowy powoli się kończy, dlatego mam dla Was propozycję na pyszną, rozgrzewającą zupę kokosowo-dyniową, którą musicie koniecznie wypróbować zanim dynie znikną ze straganów. Ja zrobiłam ją w sobotę na obiad i żałuję, że tak późno. A jak moja mama poprosiła o dokładkę, to był to dla mnie największy komplement! Miałam w planach dokończyć ją na kolację, ale już nic nie zostało, tak wszystkim posmakowała. 😉 Przepisem natomiast zainspirowała mnie moja koleżanka, która z kolei dla mnie ugotowała tę zupę na nasze spotkamie. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała, dlatego dziś Wam prezentuję przepis. Koniecznie zróbcie!

Zupa kokosowo-dyniowa z kurczakiem

Składniki:
1. 400g dyni pokrojonej w kostkę – im bardziej pomarańczowa tym lepsza 😉
2. 300 ml mleczka kokosowego
3. 500ml bulionu
4. 500ml wody
5. Pojedyncza pierś z kurczaka
6. 5 pieczarek
7. Łyżka pasty curry
8. Kurkuma, curry
9. Olej kokosowy
10. 100g makaronu ryżowego

Przygotowanie:
1. Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć curry i ugrillować na patelni.
3. W garnku rozpuścić łyżkę oleju kokosowego i pastę curry.
4. Dodać pokrojone pieczarki i dynię. Wszystko razem smażyć ok. 5 min.
5. Do pieczarek i dyni wlać gorący bulion i wodę. Gotować razem ok. 2 min.
6. Dodać mleczko kokosowe i szczyptę kurkumy. Gotować razem ok. 10 min.
7. Na koniec dodać pierś z kurczaka i makaron. Wymieszać i poodgotować jeszcze razem ok. 1 min. Jeśli ktoś woli pikantniejszą zupę, to może dodać szczyptę chilli. 😉

Smacznego!

Wydrukuj

Jeden komentarz do “Zupa kokosowo-dyniowa z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *