Chlebek czekoladowo-bananowy

Chlebek bananowy to świetna opcja na przekąskę do szkoły czy pracy. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom 😉 Dawno temu przedstawiałam Wam przepis na zwykły chlebek bananowy. Dziś mam nieco odmienioną wersją, bo mocno czekoladową. 😉

Chlebek czekoladowo-bananowy

Składniki na ciasto:
1. 4 jajka
2. 4 banany
3. 200g mąki gryczanej
4. 2 łyżki oleju kokosowego
5. 2 łyżki ksylitolu
6. 2 łyżki kakao
7. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
8. Szczypta soli

Składniki na polewę:
1. 2 łyżki oleju kokosowego
2. 3 łyżki mleka kokosowego w proszku
3. 2 łyżki kakao
4. 1 łyżka ksylitolu

Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielić od białek i wbić do miski. Dodać pokrojone banany, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej, ksylitol i kakao. Wszystko dobrze zmiksować.
2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
3. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę.
5. Piec ok. 45 min. w 180 stopniach. Wystudzić.

Przygotowanie polewy:
Olej kokosowy rozpuścić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się ksylitolu. Polać chlebek. Można posypać ulubionymi orzechami lub ziarnami. Ja posypałam orzechami włoskimi. 😉

chlebek czekoladowo bananow

ciasto czekoladowo bananowe

Smacznego!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *