Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Koniecznie wypróbujcie i zróbcie je na zbliżające się święta! 😉 Jest naprawdę smaczne, szybkie i bardzo proste! Zaskoczycie gości, że można zrobić tak fajne ciasto w zdrowej wersji. Jak im nic nie powiecie, to mogą nawet się nie zorientować, że jest z marchewki. A mój tata stwierdził, że jest lepsze od klasycznego Murzynka 😉

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Składniki na ciasto:
1. 3,5 szklanki startej marchewki
2. 1,5 szklanki mąki gryczanej
3. ¾ szklanki ksylitolu
4. 1 szklanka oleju kokosowego
5. 4 jajka
6. 2 łyżki kakao
7. 1 łyżka cynamonu
8. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
9. 2 łyżeczki sody

Przygotowanie:
1. Żółtka jaj oddzielić od białek.
2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Dodać ksylitol i ubijać dalej.
4. Dodać żołtka i dalej ubijać.
5. Dodać mąką, proszek, sodę, cynamon, kakao i wymieszać.
6. Dodać rozpuszczony olej kokosowy i startą marchewkę.
7. Wszystko delikatnie wymieszać.
8. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
9. Piec ok. 50 min. w 180 stopniach.

ciasto marchewkowe

Składniki na krem:
1. 1 szklanka wody
2. 60g mleka kokosowego w proszku
3. 100g wiórek kokosowych
4. Agar-agar

Przygotowanie:
1. Wodę zagotować i wsypać mleko w proszku.
2. Mieszać, żeby nie było grudek i zagotować.
3. Dodać wiórki kokosowe i chwilę gotować.
4. 5g agaru rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody.
5. Dodać agar do masy kokosowej i gotować jeszcze razem ok. 1-2 min.
6. Poczekać chwilę, aż w garnku zacznie się ściskać i wyłożyć na ciasto.
7. Odstawić na ok. 2h.
8. Można się zajadać 😉

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Smacznego!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *