Bananowy sernik na zimno z orzechową polewą

Lubicie połączenie smaków banana i orzechów? Ja uwielbiam! I dziś mam dla Was przepis na pyszny bananowy sernik na zimno z pyszną daktylowo-orzechową polewą. W dodatku idealny dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, ale zasmakuje każdemu! Niebo w gębie! 😀

Bananowy sernik na zimno z orzechową polewą

Składniki na spód:
1. 150g wiórek kokosowych
2. 4 łyżki oleju kokosowego
3. 80g daktyli

Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuścić. Dodać pokrojone daktyle i wiórki kokosowe. Wszystko razem zblendować. Masę wyłożyć do okrągłej foremki i ugnieść ręką.

Składniki na masę bananową:
1. 220g kaszy jaglanej
2. 3 banany
3. 3 płaskie łyżki ksylitolu
4. 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotować w podwójnej ilości wody i ostudzić.
2. Zagotować pół szklanki wody i rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
3. Kaszę zblendować z bananami, ksylitolem i pół szklanki wody.
4. Dodać żelatynę i dobrze razem wymieszać.

Masę wyłożyć na spód daktylowo-kokosowy i wstawić do lodówki na 2-3h, żeby masa się schłodziła i ścisnęła.

Składniki na polewę orzechową:
1. 3 łyżki masła orzechowego
2. 100g daktyli

Przygotowanie:
1. Daktyle zalać w miseczce gorącą wodą tak, żeby je delikatnie zakryła. Przykryć miseczkę talerzykiem i odstawić na ok. 30-40 min.
2. Wodę z daktyli przelać do szklanki.
3. Do daktyli dodać masło orzechowe i razem zblendować. Dodawać wody z daktyli w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Posmarować wierzch ciasta i wstawić do lodówki na ok. 1h.

ciasto bananowe

ciasto bananowe

Smacznego!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *