Batoniki orzechowo-czekoladowe

Często, gdy ludzie wybierają się na długie wędrówki po górach lub teraz zimą na narty, a latem w długie trasy na rowerze nie wiedzą, co zabrać ze sobą do jedzenia. I dziś mam dla Was przepis na super przekąskę, która idealnie sprawdzi podczas takich wypraw. Batoniki orzechowo-czekoladowe! Są bardzo energetyczne i niesamowicie pyszne. Do tego nie są za słodkie i bardzo lubi je moja mama, która nie przepada za słodyczami.

Batoniki orzechowo-czekoladowe

Składniki:
1. 500g masła orzechowego crunchy
2. 4 łyżki kakao
3. 4 łyżki miodu
4. 3 szklanki płatków owsianych
5. Ok. 1 szklanka wody

Przygotowanie:
Masło orzechowe dokładnie wymieszać z kakao i miodem. Jeśli masło jest bardzo gęste, dodawać po trochu wody, żeby wszystko dobrze razem się wymieszało. Masa nie może być bardzo gęsta, musi dać się dobrze mieszać. Najlepiej, żeby miała konsystencję gęstego kremu, wtedy fajnie namiękną płatki. Na koniec dodać płatki owsiane i wymieszać. Masę wyłożyć na blaszkę, dobrze ugnieść ręką lub łyżką. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Potem pokroić na kawałki, wielkość zależy od nas. Mogą to być większe batoniki, które weźmiemy ze sobą do pracy, czy mniejsze ciasteczka, które położymy na talerzu.

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *