Frytki warzywne

W weekend wiele osób lubi obejrzeć sobie ciekawy film, a przy okazji pochrupać coś dobrego. Nie ukrywam, że i ja bardzo lubię takie połączenia. Dobrze tutaj sprawdzają się cieciorkowe orzeszki, które często robię. Ale dziś dla odmiany polecam warzywne frytki 😛 Przepis jest bardzo prosty i w Internecie jest ich pełno, ale przypomnę, może ktoś skorzysta.

Frytki warzywne

Składniki:
Bierzemy ulubione warzywa: marchewkę, pietruszkę czy selera. Można wybrać sobie jedno, a można każdego po trochu. Ja lubię wszystkie smaki, więc sobie mieszam. A ilość? Bierzemy tyle, ile będziemy chcieli zjeść. Radzę przygotować więcej, bo są pyszne i szybko znikają. 😛

Przygotowanie:
Warzywa wystarczy obrać, pokroić w słupki, obsypać solą i ulubionymi przyprawami, a następnie wymieszać z oliwą. Przygotowane warzywa należy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Piec ok. 30 minut w temp. 190-200 stopni. Frytki powinny się przyrumienić.

W smaku są pyszne! Moje ulubione zaraz po frytkach z batatów 😛 Ponadto sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale też stanowią świetny dodatek do mięsa czy ryby na obiad.

A Wy macie jakieś swoje ulubione przekąski?

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *