Drobiowa rolada z nadzieniem z mięsa wieprzowego

Na weekend polecam pyszną roladę drobiową faszerowaną mięsem mielonym i boczkiem. Jako dodatek można przygotować warzywny makaron. Polecam! Niebo w gębie 😉

Drobiowa rolada z nadzieniem z mięsa wieprzowego

Składniki:
1. 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
2. 2 nieduże filety z kurczaka
3. 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
4. 2 jajka
5. Posiekana natka pietruszki – 4 łyżki
6. Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Filet z piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć solą i pieprzem.
2. Rozbite płaty ułożyć tak, żeby jeden zachodził na drugi i utworzyły kształt prostokąta.
3. Na rozłożone płaty ułożyć cieniutkie plastry boczku, jeden obok drugiego.
4. Mięso mielone dobrze wyrobić z jajkami, natką pietruszki i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
5. Wyrobione mięso rozłożyć równomiernie na plastrach boczku.
6. Całość zawinąć w roladę. Można obwiązać sznurkiem/nicią, żeby się nie rozwijała. Włożyć w rękaw do pieczenia.
7. Piec ok. 1h w temp. 180 stopni. Z rolady wydzieli się sos, w którym będzie się piekła.

Z tego przepisu wyszły mi dwie roladki. Można je podać z ziemniakami czy ryżem plus do tego surówka z warzyw. Ja zjadłam z warzywnym makaronem, który bardzo polecam.

Warzywny makaron:

Składniki:
1. 1 nieduża cukinia
2. 1 marchewka
3. Masło klarowane
4. Przyprawy: sól, pieprz, papryka w płatkach, bazylia, oregano

Przygotowanie:
1. Warzywa obrać i zrobić z nich specjalne spaghetti obieraczką do julienne. Jeśli ktoś nie posiada obieraczki, może pokroić na cieniutkie paseczki nożem.
2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i delikatnie poddusić na niej makaron z warzyw posypując przyprawami.

rolada drobiowo-wieprzowa

Smacznego!

Wydrukuj

Jeden komentarz do “Drobiowa rolada z nadzieniem z mięsa wieprzowego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *