Zupa z żółtym groszkiem

Jest to jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza teraz zimą. Doskonale rozgrzewa i pysznie smakuje. Super sprawdzi się na kolację. A najlepsza jest w wykonaniu mojej Mamy! Chcecie poznać przepis? 😉

Na wstępie jeszcze kilka słów o żółtym groszku. Jest on dobrym źródłem białka i zawiera sporo błonnika pomagającego regulować pracę układu pokarmowego. Znajdziemy w nim również dużo witaminy A, C, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo czy kwas foliowy.

Składniki:
1. 2 marchewki
2. 1 pietruszka
3. 4 średnie ziemniaki
4. 1,5l bulionu/wywary mięsnego
5. 200g groszku żółtego łuskanego
6. Sól, pieprz, koperek

Przygotowanie:
1. Groszek namoczyć przez ok. 1h w wodzie.
2. Marchewki i pietruszkę pokroić w talarki. Wrzucić do gotującego się bulionu.
3. Dodać żółty groszek, a za ok. 3-5 min. pokrojone ziemniaki.
4. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
5. Doprawić solą i pierzem. Ja dodałam jeszcze mrożony koperek.

I to wszystko 😉

Zupa z żółtym groszkiem

Smacznego!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *