Babeczki jogurtowo-bananowe

Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego, a brakuje Ci czasu? Dziś polecam pyszne i ekspresowe w przygotowaniu babeczki jogurtowo-bananowe. Idealne także dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej! Wystarczy, że wszystkie składniki zblendujesz i wlejesz masę do foremek. Dalej już samo się piecze, a Ty masz czas dla siebie. 😀 I uwaga! Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka jeszcze ciepłe. 😛

Babeczki jogurtowo-bananowe

Składniki:
1. 2 banany
2. 2 jajka
3. 1 płaska łyżeczka proszku pieczenia
4. 1 jogurt kokosowy (160g) – można też użyć jogurtu naturalnego, jeśli nie jesteś na diecie bezmlecznej
5. ¾ szklanki mąki ryżowej
6. Żadnych słodzików już nie potrzeba, chyba że wolisz naprawdę bardzo słodkie, to możesz dodać ksylitolu 😉

Przygotowanie:
Banany zblendować. Potem dodać resztę składników i zblendować na gładką masę. Można też od razu wszystko razem zblendować. Następnie masę wyłożyć do formy na babeczki. Ja użyłam takiej, jak ta na zdjęciu. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni.

sylikonowa forma na babeczki

Mi z podanego przepisu wyszło akurat 6 babeczek. Jeśli chcesz przygotować więcej, to musisz odpowiednio proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Tylko uwaga! Zastanów się, bo naprawdę ciężko się im oprzeć 😉

babeczki jogurtowo-bananowe

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *