Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z mleczkiem kokosowym

Na Wielkanoc przygotowałam polędwiczki w sosie pieczarkowym z mleczkiem kokosowym. Moim gościom tak posmakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Polędwiczki są naprawdę delikatne i rozpływają się w ustach. Wszystko dopełnia aromatyczny, pyszny, kremowy sos. Zachęcam do wypróbowania 😉

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z mleczkiem kokosowego

Składniki:
1. Ok. 3kg polędwiczek wieprzowych
2. Oliwa z oliwek
3. Przyprawy: majeranek, kolendra, ostra papryka, pieprz, sól

Przygotowanie:
1. Polędwiczki umyć, usunąć części białego tłuszczu. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 3 cm.
2. Przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek i natrzeć nimi polędwiczki. Wstawić na 2-3h do lodówki, a najlepiej na noc.
3. Udusić polędwiczki na patelni.

Składniki na sos:
1. 400ml mleczka kokosowego
2. 2 łyżki masła klarowanego
3. 3 łyżki mąki ryżowej
4. 1kg pieczarek
5. 2 nieduże cebule
6. Oliwa z oliwek
7. Świeży koperek
8. Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Pieczarki, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem udusić na patelni na oliwie. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do garnka.
2. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać powoli 3 łyżki mąki ryżowej i zasmażyć.
3. Powoli dolewać mleczko kokosowe, cały czas dobrze mieszając, aż powstanie gładki i jednolity sos. Mieszać do powstania gęstej i kremowej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Wkroić świeży koperek.
4. Sos przelać do pieczarek, razem zagotować i dobrze wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić.

Polędwiczki można podać z ryżem, kaszą lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!!!

P.S. Ja przygotowałam sporą porcję polędwiczek z sosem dla moich gości na święta. Można zmniejszyć odpowiednio ilość składników.

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *