Babka ziemniaczana

Mimo że jestem dietetykiem, to nie zawsze jem „fit” i czasami robię bardzo różne dania i nie zawsze uchodzące jako „zdrowe”. Ale wszyscy jesteśmy tylko ludźmi 😉 Dziś na jedno z nich mam dla Was przepis, który dostałam od koleżanki, ale też lekko go zmodyfikowałam. Jest to babka ziemniaczana z boczkiem i mięsem mielonym. Przez wielu z Was może być znana jako tradycyjne danie „kugel”. Myślę, że każdy z nas może od czasu do czasu pozwolić sobie na takie pyszności. A babka jest naprawdę smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zjadam zawsze górą warzyw, bo nie wyobrażam sobie bez nich posiłku. A może już robiliście sami już taka babkę ziemniaczaną?

Babka ziemniaczana

Składniki:
1. 3 kg obranych ziemniaków
2. 1 kg mięsa mielonego z szynki
3. 0,5 kg wędzonego boczku
4. 1 cebula
5. 4 jajka
6. 2 łyżki mąki ryżowej
7. Sól, pieprz, majeranek
8. Można też dodać 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku

Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Uwaga! Powstałej wody z ziemniaków nie odlewamy.
2. Mięso mielone usmażyć na patelni bez tłuszczu.
3. Boczek pokroić w drobną kostkę.
4. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wbić jajka.
5. Doprawić przyprawami.
6. Masę wyłożyć na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piec ok. 1,5h w temperaturze 180-200 stopni.

Babka ziemniaczana

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *