Chleb gryczany

Wśród moich Pacjentów mam wiele osób, które ze względu na problemy zdrowotne muszą być na diecie bezglutenowej. Dla niektórych nie jest to problemem i bez trudu przyzwyczają się do tego. Z kolei innym bardzo ciężko się przestawić. Brakuje im tego, co gości codziennie, a nawet kilka razy dziennie na większości polskich stołów i jest podstawą jadłospisu. A jest to właśnie chleb. Gdy te osoby nie mogą jeść zwykłego chleba czy to białego, czy razowego na zakwasie, to często ich marzeniem nie są słodycze, ciastka itp., ale po prostu zwykła kanapka. W zupełności ich rozumiem. Wiadomo są różne chleby bezglutenowe, ale często jest w nich dużo chemii i nie potrzebnych składników. Ponadto też wiele osób narzeka, że chleby bezglutenowe są niesmaczne. Dlatego takim osobom, którym szczególnie brakuje chleba, polecam chleb gryczany!

Chleb gryczany

Chleb gryczany

Na pewno słyszeliście o nim lub czytaliście w Internecie. Chleb gryczany robi się coraz bardziej popularny. Ale mimo to postanowiłam przedstawić Wam przepis na chleb gryczany. Sposób, w jaki ja sama go piekę i korzystają z niego moi pacjenci. Wszyscy są zadowoleni i mówią, że jest pyszny. Wiadomo, że odbiega smakiem i wyglądem od zwykłego chleba pszennego czy razowego, ale jest naprawdę smaczny. Do tego zdrowy i co bardzo ważne, naprawdę szybko się go robi. Wymaga o wiele mniej pracy niż inne chleby, nawet te pieczone na zakwasie czy drożdżach. A to, czego nam do niego potrzeba, to praktycznie tylko kasza gryczana. I to mi się w nim bardzo podoba. W prostocie siła 😉

Chleb gryczany

Chleb gryczany

Składniki:

0,5kg kaszy gryczanej niepalonej
ok. 1 łyżka soli
Woda do namoczenia kaszy

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną przepłucz w wodzie i wsyp do miski. Zalej letnią wodą tak ok. 2 cm nad kaszę, wymieszaj ze szczyptą soli i odstaw na 12h. W tym czasie na wierzchu może się wytworzyć delikatna piana, nie przejmuj się tym. Kasza w tym czasie pęcznieje. Ja tak zostawiłam kaszę na noc.
2. Następnie/rano kaszę przemieszaj. Jeśli wody jest zbyt mało, dolej. Odstaw na kolejne 12h. U mnie to był cały dzień.
3. Potem, jeśli wody jest zbyt dużo, odlej nadmiar. Dodaj łyżkę soli, wymieszaj łyżką i zblenduj. Kaszę możesz zblendować na gładką masę lub z delikatnymi grudkami. Ja wolę tą drugą opcję. Blaszkę do pieczenia (zwykłą keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę gryczaną. Blaszkę z kaszą zostaw w zimnym piekarniku na 12h. Ja to robię wieczorem i zostawiam na noc.
4. Następnie włącz piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1h. Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w piekarniku. Następnie wyjmij i wystudź. Chleb można kroić dopiero, gdy wystygnie. Chleb podczas pieczenia troszkę urośnie, a skórka ładnie pęknie i będzie chrupiąca.
5. Do chleba można dodać czarnuszkę, siemię lniane, sezam, nasiona słonecznika, pestki dyni, suszone pomidory czy inne zioła lub przyprawy. Ja jednak najbardziej lubię taki chleb bez żadnych dodatków, choć wiem, że to kwestia gustu i smaku. Nie polecam dodawać dużej ilości orzechów i pestek, ponieważ zawarte w nich kwasy tłuszczowe się utleniają.

Chleb gryczany

Smacznego!!!

P.S. Kto z Was już piekł chleb gryczany? Lubisz?

Dołącz do rozmowy

17 komentarzy

  1. O muszę koniecznie wypróbować! Wygląda super 🙂

  2. Na ile stopni nastawić piekarnik? Wyjąć chlebek w czasie grzania piekarnika czy zostawić?

    1. Na 180 stopni. Chlebek cały czas musi być w piekarniku. Dopiero po upieczeniu wyjąć 😉

  3. Nie ma to, jak obudzić się w niedzielę rano i zajadać się świeżym chlebem. Bardzo dziękuję za przepis, trzeba będzie spróbować w najbliższą niedzielę 😉

    1. Oj tak, zgadzam się. Zapasz świeżego chleba jest obłędny 😉

  4. Wróciłam do chleba odkąd trafiłam na ten przepis. Piekłam go już 3 trzy razy, za każdym coś tam modyfikowałam po swojemu i w każdej wersji jest pyszny (uwielbiam kaszę gryczaną).
    Dziękuję za przepis 🙂

    1. Super! Bardzo się cieszę 😉 I właśnie to jest fajne, że można coś po swojemu zmodyfikować, coś dodać i też będzie pysznie 😉

  5. Upiekłam chlebek gryczany.W smaku jest przepyszny.Natomiast nie wiem, co zrobiłam nie tak, bo wyszedł taki „niski” i dość twardy🤔

    1. A po upieczeniu wyjęła Pani od razu z piekarnika czy potrzymała trochę? Piekła grzanie góra-dół?

  6. Chciałabym Panią zapytać, jakie wymiary keksówki będą odpowiednie do tego przepisu ?

    1. Ja używam keksówki takiej standardowej o wymiarach 30 x 11 x 7,5 cm 🙂

  7. Pytanko, 180 C, góra dół? Ile trzymać w piekarniku po upieczeniu? czytam chwila, ale 5,10 minutek?

    1. Tak, grzanie góra-dół. Ja wyjmuję tak po ok właśnie 5-10 min. 🙂

  8. No to u mnie porażka. .. coś zrobiłam nie tak Marto.
    chlebek sie cały rozsypuje 🙁
    Przed zblenderowaniem powinno się też odcisnąć na maksa kaszę z wody?

    1. Bardzo mi przykro, że nie wyszło… Ciężko mi powiedzieć, co poszło nie tak. Musiałabym to przeanalizować krok po kroku. Ja piekę ten chleb od wielu lat i wszystko jest w porządku. Przed zblendowaniem odlewam nadmiar wody, ale też nie tak w 100% na maksa. Warto, żebyś przeanalizowała przepis jeszcze raz krok po kroku. Może znajdziesz przyczynę? Tu podrzucam jeszcze filmik, może on będzie pomocny: https://www.instagram.com/reel/CWsm_0mgr23/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.