Ciastko czekoladowo-truskawkowe

Latem mamy mnóstwo różnych owoców takich jak truskawki czy maliny, które wręcz uwielbiam i zimą często mi ich brakuje. Jednak w zeszłe wakacje w kilka pudełeczek zapakowałam sobie trochę malin i truskawek, więc teraz kiedy zatęsknię za słońcem i latem, wyciągam je z zamrażalki i robię sobie pyszny deser. Tym razem było to czekoladowo-truskawkowe ciastko. Pyszne jest na ciepło, a przy tych mroźnych dniach i śniegu za oknem smakuje dwa razy lepiej niż latem, gdy mamy pod dostatkiem truskawek. Jeśli nie masz swoich mrożonych truskawek, polecam użyć mrożonych ze sklepu, a nie kupować tych, które już się pojawiają na sklepowych półkach. Są one bardzo duże, idealnie czerwone i wszystkie takie same, dlatego że to nie truskawki tylko sama chemia.

Ciastko czekoladowo-truskawkowe

Składniki:
1. 2 jajka
2. 6 łyżek mąki ryżowej
3. ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4. 1 łyżka kakao
5. 1 łyżka ksylitolu
6. 1/3 szklanki mleka roślinnego
7. Truskawki

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki z wyjątkiem truskawek zblendować lub dobrze wymieszać łyżką.
2. Na wierzchu ułożyć truskawki. Można też razem z masą je wymieszać. Ja robiłam na oba sposoby. Ciastko inaczej wtedy wygląda, ale jest tak samo pyszne.
3. Wyłożyć do foremki. Ja użyłam takiej małej sylikonowej foremki, która jest akurat na takie ciacho.
4. Piec ok. 40 min.

P1090001

Te ciastko, które Ci prezentuję, zjadam od razu całe po wyjęciu z piekarnika łyżeczką. To jest mój samodzielny posiłek. Tak na słodko 🙂

Smacznego!

Wydrukuj

2 komentarze do “Ciastko czekoladowo-truskawkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *