„Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto?”

To pytanie zadają mi wszystkie pacjentki z Hashimoto i dla większości z nich jest to naprawdę duży problem. Zresztą sama dobrze je rozumiem, ponieważ też mam Hashimoto. I tu z pomocą przychodzi najnowsza książka Izabelli Wentz, o takim właśnie tytule. Autorka również zmaga się z Hashimoto i na swoim koncie ma już dwa bestsellery o tej tematyce: „Zapalenie tarczycy Hashimoto” i „Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie”. Opisuje w nich, jak zdiagnozować chorobę, jakie są jej przyczyny, objawy i jak sobie pomóc odpowiednim leczeniem i odżywianiem. W każdej z tych książek są rozdziały o odżywianiu, ale w tej skupia się tylko na odpowiedniej diecie dopasowanej do potrzeb osób chorych.

Książką jest bardzo przejrzysta i szybko się ją czyta. Podzielona jest na dwie części.

Pierwsza część przypomina o podstawach. Przeczytamy w niej krótko o tym, czym jest choroba Hashimoto, jakie badania warto zrobić, jakie są jej objawy, przyczyny i jakie są możliwe drogi poradzenia sobie z nią. Zarówno naturalne, dietetyczne, jak i farmakologiczne. Część z tych informacji jest powtórzeniem z poprzednich książek, ale zawsze warto sobie je utrwalić. Tutaj też przeczytamy o podstawach odżywiania w Hashimoto, dietach, które u większości pacjentów się sprawdzają, produktach, które warto wykluczyć lub włączyć do swojej diety, witaminach i składnikach mineralnych, na które szczególnie trzeba zwrócić uwagę i zalecanej suplementacji. Autorka napisała także o polecanych technikach kulinarnych, sprzętach kuchennych, sposobach przygotowywania posiłków. Zawarła wskazówki, jak sobie radzić, gdy faktycznie nie mamy dużo czasu na samodzielne gotowanie, a chcemy jeść zdrowo i adekwatnie do swoich dolegliwości. Znajdziemy również, wiele ciekawostek na temat przygotowania posiłków, organizacji czasu w kuchni i wiele podpowiedzi, jak urozmaicić nasze odżywianie, gdy nasza dieta przez jakiś czas musi być bardziej rygorystyczna. Ważne są też wskazówki, co robić gdy jesteśmy na wakacjach lub musimy zjeść na mieście, a dla wielu osób z Hashimoto jest to wyzwanie i problem. A na samym końcu znajdziemy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Druga część książki to gotowe plany posiłków i książka kucharska. Znajdziemy tam wiele różnorodnych przepisów na koktajle, napoje, zupy sałatki, dania główne, przekąski i słodycze. Także fajne propozycje na dania w słoiku na wynos, które można zabrać ze sobą do pracy czy w podróż. Przepisy są bardzo urozmaicone. Są takie, które przygotujemy na szybko, ale też i takie, którym trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Myślę, że każdy znajdzie coś dobrego dla siebie i może to być ciekawa inspiracja, żeby uzupełnić swoje menu w nowe dania i produkty. Nasze zdrowie i samopoczucie na pewno na tym skorzysta. Przepisy nie są trudne i każdy na pewno sobie z nimi poradzi. Niektóre z nich myślę, że włączę do jadłospisów moich pacjentów. 😉 Do każdego przepisu dołączona jest tabelka z zawartością białka, tłuszczu, węglowodanów oraz niektórych witamin i składników mineralnych na porcję. Daje to fajny pogląd, ile w danym posiłku dostarczamy sobie wartości odżywczych.

Czy polecam tę książkę?

Tak. Może to być fajna inspiracja i przewodnik dla wielu osób. Jednak pamiętajcie, że to są ogólne zasady, które u wielu osób z Hashimoto się sprawdzają, ale nie u wszystkich. Najważniejsza jest indywidualnie dopasowana dieta do danej osoby, jej stanu zdrowia, wyników badań, samopoczucia, stylu życia, aktywności fizycznej itp. Podkreśla to też Izabella Wentz w swojej książce. Gdy już mamy wyrównane wyniki badań, uregulowany jadłospis, dobrze się czujemy, to możemy śmiało korzystać z przepisów i urozmaicać swoją dietę. Jednak, gdy ktoś jest na początku swojej drogi, warto żeby skorzystał z pomocy specjalisty, który pomoże mu indywidualnie dobrać odżywianie. Poza tym książka może być fajną inspiracją i pomocą w zmianie odżywiania dla zdrowych osób, które chcą się lepiej odżywiać i urozmaicić swój jadłospis.

Książkę Izabelli Wentz „Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto?” można zamówić na stronie Wydawnictwa Otwartego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.