Co to jest fosfataza alkaliczna i dlaczego jest ważna w Hashimoto?

Wiele osób, z którymi pracuję do momentu konsultacji ze mną nie wiedziały, co to jest fosfataza alkaliczna i dlaczego jest ważna w Hashimoto? Z tego względu dziś postanowiłam dla Was napisać kilka słów na ten temat.

Co to jest fosfataza alkaliczna i dlaczego jest ważna w Hashimoto?

Fosfataza alkaliczna (ALP) jest jedną z ważnych hydrolaz i biomarkerem związanym z postępem wielu chorób. Jest enzymem występującym w kościach, jelitach i wątrobie odpowiedzialnym za odłączenie grup fosforowych od innych molekuł. Bierze udział w procesie detoksykacji endotoksyn obecnych w ścianie bakterii Gram-ujemnych. Należy do enzymów przeciwzapalnych i pomaga tolerować własne mikroby. Właściwy poziom fosfatazy zapobiega reakcji immunologicznej skierowanej przeciwko bakteriom Gram-ujemnym. Jej obniżony poziom wpływa na niewystarczającą detoksykację toksyn bakteryjnych i doprowadza do stanu zapalnego. Zaobserwowano to w chorobie Crohna i zapaleniu jelita.

Badanie fosfatazy alkalicznej

Fosfatazę alkaliczną bada się zazwyczaj przy wykonywaniu testów sprawdzających funkcję dróg żółciowych i wątroby.

Podwyższony poziom – zazwyczaj świadczy o infekcji i uszkodzeniu wątroby, a także zaburzeniach związanych z nieprawidłowym przepływem żółci w wątrobie lub drogach wyprowadzających żółć. Może także wskazywać na inne poważne choroby np. krzywica, osteomalacja lub nowotwory dwunastnicy czy wątroby.

Obniżony poziom – świadczy o niedoborach pokarmowych i niedożywieniu. Najczęściej niedoborze cynku i magnezu. Bardzo często wstępuje u chorych na Hashimoto. Jej niskie wartości występują u osób z celiakią i dużym upośledzeniem jelit. Świadczą także o zaburzeniach odkładania się wapnia w kościach oraz zaburzeniach wzrostu kości.

Poziom fosfatazy jest wymiernikiem uszkodzenia jelit. Niskiemu poziomowi towarzyszą niedobory witaminy D, B12, B6, C, kwasu foliowego, fosforanów, cynku, wapnia oraz białka. Na obniżenie fosfatazy wpływa głodówka, dieta beztłuszczowa, z niską zawartością białka, bogata w tłuszcze nienasycone i fityniany. Włączenie do codziennego menu pokarmów fermentowanych, probiotyków, błonnika, węglowodanów, tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych i trójglicerydów średniołańcuchowych powoduje podniesienie jej poziomu. Najbardziej aktywna jest w środowisku zasadowym.

Wpływ fosforanów

Należy zwrócić również uwagę na napoje gazowane jak Coca Cola czy Pepsi. Zawierają one fosforany, które zaburzają proporcję wapń/fosforany i prowadzą do wypłukiwania wapnia z kości. Tak więc dieta uboga w fosforany zwiększa aktywność fosfatazy alkalicznej.

Ciekawostką jest, że osoby z grupą krwi 0 mają najwyższy poziom fosfatazy, a z grupą A najniższy.

Jak można zwiększyć poziom fosfatazy alkalicznej?

  1. Uzupełnienie niedoborów pokarmowych
  2. Wyeliminowanie nietolerancji i alergii pokarmowych
  3. Poprawa trawienia i wchłaniania składników pokarmowych
  4. Stosowanie probiotyków
  5. Uzupełnienie diety w kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe (kwas masłowy)
  6. Sprawdzenie czy nie ma problemów z celiakią, tolerancją glutenu i ewentualnie ograniczenie produktów bogatych w gluten
  7. Ograniczenie roślin strączkowych
  8. Wyeliminowanie napojów gazowanych
  9. Ograniczenie żywności przetworzonej

Jakie pokarmy i składniki wprowadzić do diety?

  1. Cynk: ostrygi, nasiona dyni, korzeń imbiru, orzechy włoskie, groszek, orzechy brazylijskie
  2. Witamina B12
  3. Witamina A: marchew, słodkie ziemniaki, dynia, wątróbka, olej z wątroby dorsza
  4. Kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9: suplementy lub świeże ryby, jak np. śledź, łosoś, sardynki
  5. Maślany: masło, maślany powstałe z włókna w procesie fermentacji
  6. Pokarmy i napoje fermentowane, np kiszonki
  7. Picie zielonych soków, które są dobrze absorbowane i nie stanowią pokarmu dla bakterii patogennych. Pozwala to też utrzymać w organizmie środowisko zasadowe.

Dlaczego warto badać fosfatazę alkaliczną?

W ostatnich latach zaobserwowano wzrost liczby badań związanych z fosfatazą alkaliczną, co wskazuje na rosnącą złożoność jej funkcji w zakresie zdrowia ludzkiego i chorób. Odgrywa ona dużą rolę w wielu procesach, takich jak mineralizacja kości, metabolizm witaminy B6 i neurogeneza. Jest związana z chorobą Alzheimera. Reguluje wchłanianie kwasów tłuszczowych i jest związana z regulacją otyłości i zespołu metabolicznego wywołanego dietą. Dodatkowo badania wskazują, że określenie przedoperacyjnego poziomu fosfatazy alkalicznej w surowicy u pacjentów poddawanych całkowitemu usunięciu tarczycy może pomóc lekarzom w identyfikacji pacjentów z ryzykiem hipokalcemii. Pomiary pomagają przewidzieć hipokalcemię po zabiegach usunięcia tarczycy, szczególnie u pacjentów, u których nie wystąpiła niedoczynność tarczycy.

Ciekawostka!

Dzięki badaniu fosfatazy alkalicznej można również sprawdzić poziom cynku w organizmie. Jeśli jej poziom jest niższy od 70 U/l, to oznacza, że mamy niedobór cynku.

Podsumowanie

Fosfataza alkaliczna neutralizuje szkodliwą działalność endotoksyn w naszym organizmie, a jej niski poziom jest charakterystyczny u osób z Hashimoto. Dodatkowo jest silnie związana z prawidłową funkcją jelit i wątroby, a jak wiadomo tam zachodzi konwersja hormonów tarczycy.

Potrzebujesz indywidualnej pomocy i wsparcia?

Masz niedoczynność tarczycy? Hashimoto? Zaburzenia gospodarki hormonalnej, problemy z miesiączką, płodnością, PCOS? Umów się na wstępną konsultację ze mną. Dokładnie przeanalizujemy Twoją sytuację zdrowotną, objawy i samopoczucie. Wyznaczymy odpowiednie kierunki i wdrożymy właściwe dla Ciebie działania, żeby poprawić Twoje wyniki badań i samopoczucie 🙂

Bibliografia:
1. Myers A., „Możesz wyleczyć choroby autoimmunologiczne. Samodzielna profilaktyka i leczenie”
2. Wentz I., M. Nowosadzka, „Zapalenie Tarczycy Hashimoto”
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28842011
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28824625
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26415610
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11289695
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11289695/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.