Domowa pieczona wędlina

W ostatnim wpisie napisałam, że obecnie bardzo ciężko jest znaleźć prawdziwą, dobrą wędlinę w sklepie. Z tego względu chcę Ci pokazać, że naprawdę dobrą, pieczoną szynkę można przygotować samodzielnie w domu. I jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim zdrowa. Bez żadnych konserwantów i chemicznych dodatków. Do tego można ją przygotować w prosty i szybki sposób. Jaka jest moja ulubiona domowa pieczona wędlina?

Domowa pieczona wędlinasz2

Składniki:

– ok. 1,5-2 kg szynki wieprzowej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 rozgniecione ząbki czosnku
– 1,5 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka bazylii, mielonej kolendry i ziół prowansalskich

Przygotowanie:

– W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą.
– Przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie z każdej strony mięso.
– Natarte przyprawami mięso włożyć do worka do pieczenia i zostawić w lodówce na noc lub najlepiej na 24h.
– Po tym czasie mięso należy położyć w worku na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1-1,5h (w zależności od wielkości kawałka mięsa) w 180 stopniach.
– 10-15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
– Po upieczeniu pozostawić mięso do ostygnięcia, nie kroić od razu, żeby nie straciło soczystości.

sz

Pieczony schabP1090833

Składniki:

– ok. 1,5-2 kg schabu wieprzowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli i curry
– 0,5 łyżeczki kurkumy
– 0,5 łyżeczki imbiru
– 1 łyżeczka słodkiej papryki i bazylii

Przygotowanie:

– W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą.
– Przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie z każdej strony mięso.
– Natarte przyprawami mięso włożyć do worka do pieczenia i zostawić w lodówce na noc lub najlepiej na 24h.
– Po tym czasie mięso należy położyć w worku na blaszkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1-1,5h (w zależności od wielkości kawałka mięsa) w 180 stopniach.
– 10-15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
– Po upieczeniu pozostawić mięso do ostygnięcia, nie kroić od razu, żeby nie straciło soczystości.
P1090839

Tak upieczoną szynkę i schab kroimy w plasterki na kanapki. Pokrojone plastry mogą stanowić także mięsny element obiadu.;)

Przyprawy

Mieszanki przypraw są tylko moją propozycją. Tu możesz mieszać sobie dowolnie przyprawy, według własnych upodobań. Przyznam też, że ja często improwizuję i marynatę bardzo często robię różną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.