Nuggetsy zna na pewno każdy z Was. Uwielbiają je także dzieci. Zwłaszcza takie chrupiące z dobrym sosem. To świetna przekąska zarówno na ciepło, jak i zimno, która sprawdza się na każdej imprezie. Z tego względu dzielę się z Wami moim przepisem na domowe nugettsy. Warto wypróbować! Dosyć szybko się je robi, a smakują wybornie 😉
Domowe nuggetsy
Składniki na domowe nuggetsy:
- Podwójna pierś z kurczaka
- Mąka ryżowa
- 2 jajka
- Płatki kukurydziane bez cukru
- Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania domowych nugettsów:
- Pierś z kurczaka pokroić na podłużne, cienkie paski.
- Paski mięsa natrzeć przyprawami, najlepiej odstawić na 3-4h do lodówki, żeby mięso przeszło przyprawami, ale też można od razu działać dalej.
- Jajka roztrzepać widelcem w miseczce.
- Płatki kukurydziane pokruszyć rękami.
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
- Paski kurczaka obtoczyć delikatnie w mące, potem w jajku, a na koniec w płatkach kukurydzianych.
- Powstałe nuggetsy układać na blaszce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. w 150 stopniach.
Smacznego!!!
Nuggetsy możesz zjeść, z czym chcesz. Z domowym sosem czosnkowym lub dobrej jakości ketchupem. Można ugotować ryż lub ziemniaki i podać do tego surówkę. Można też zjeść z samą sałatką. Tak naprawdę kompozycja dania i dodatki są dowolne. U mnie pomysł na nuggetsy powstał spontanicznie. Do tego mieliśmy akurat pustą lodówkę, więc sałatkę zrobiliśmy z tego co było w szafkach – czerwona fasolka konserwowa, kukurydza, por, oliwa i przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czarnuszką. I było pysznie. Polecam 😉