Jak poprawnie smażyć?

Czy smażenie jest złe? Czy to prawda, że aby cieszyć się dobrym zdrowiem, a przy tym zachować ładną i szczupłą sylwetkę trzeba zrezygnować ze smażonych potraw? Myślę, że nie do końca. Osoby dbające o swoje zdrowie, czy odchudzające się, mogą zjadać smażone potrawy. Nie muszą ograniczać się tylko do gotowania czy pieczenia. Jednak są pewne zasady prawidłowego smażenia, których należy przestrzegać. O tym właśnie dzisiejszy wpis. Jak poprawnie smażyć? Żeby było zdrowo i smacznie?

Jak poprawnie smażyć?

Jaki olej do smażenia?

Do smażenia wybieraj oliwę z oliwek, olej z awokado, olej kokosowy, ewentualnie masło klarowane i smalec. Nie smaż na olejach roślinnych. Tłuszcze nasycone i oliwa z oliwek są stabilne i odporne na działanie temperatury, światła i powietrza. Natomiast tłuszcze roślinne (olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sezamowy, oleje z różnych orzechów) należą do tłuszczów wielonienasyconych, które są bardzo niestabilne i podatne na wpływ temperatury, światła i powietrza. Tak więc przy wyborze tłuszczu do smażenia najlepiej kierować się składem kwasów tłuszczowych. Jeśli zawiera duże ilości omega 3 lub omega 6, czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe, to nie jest to dobry wybór do smażenia. Gdy zawiera kwasy jednonienasycone w dużej ilości, to jest średnio odporny na obróbkę termiczną. Jeśli natomiast zawiera mało kwasów jednonienasyconych, a dużo kwasów nasyconych to idealnie nadaje do obróbki termicznej.

Na co należy jeszcze zwrócić uwagę?

  • Produkty wkładaj na rozgrzany już tłuszcz na patelni, ale nie dymiący.
  • Podczas smażenia pilnuj, żeby nie pojawiał się dym. Dym oznacza, że zaczęły powstawać szkodliwe dla naszego organizmu związki.
  • Nie smaż ponownie na wcześniej użytym tłuszczu. Tłuszcz po jednorazowym użyciu trzeba od razu wyrzucić, ponieważ, niebezpieczne substancje, które powstały wcześniej wnikają już na samym początku w nową potrawę.
  • Nie smaż kolejny raz produktów, które już wcześniej były smażone. Produkty ponownie podsmażane wchłaniają więcej tłuszczu, przez co są ciężej strawne.
  • W trakcie smażenia nie dodawaj świeżego tłuszczu, ponieważ wcześniej uwolnione już kwasy tłuszczowe przyspieszą rozkład nowego tłuszczu.
  • Smażony produkt powinien w całości pokrywać powierzchnię patelni, aby jak najbardziej ograniczyć dostęp tlenu do tłuszczu. Powstaje wtedy mniejsza ilość nadtlenków, które mogą uszkadzać błony komórkowe w naszym organizmie.
  • Produkty staraj się smażyć jak najkrócej, żeby ograniczyć kontakt potrawy z tłuszczem. Wydłużanie czasu smażenia skutkuje powstaniem większej ilości niekorzystnych substancji.

Wybieraj różne formy obróbki termicznej

Wdrożenie tych kilku podstawowych zasad smażenia pozwoli Ci nie tylko cieszyć się dobrym smakiem potraw (tłuszcz nadaje smak), ale przede wszystkim będzie bezpieczniejsze dla Twojego zdrowia. Tylko pamiętaj, żeby nie opierać przygotowywania posiłków na smażeniu. Najzdrowsze są pieczone, duszone i gotowane potrawy.

A Ty lubisz smażone potrawy? Często gości u Ciebie ten rodzaj sposobu przygotowywania posiłków? 😉

Potrzebujesz indywidualnego wsparcia?

Jeśli czujesz, że potrzebujesz indywidualnego wsparcia, możesz umówić się na konsultację ze mną. Dokładnie przeanalizujemy Twoją sytuację zdrowotną, objawy i samopoczucie. Wyznaczymy odpowiednie kierunki i wdrożymy właściwe dla Ciebie działania.

Bibliografia:
1.Jopp A., „Cała prawda o tłuszczach”
2.Moss M., „Cukier, sól, tłuszcz”
3.Olesiejuk praca zbiorowa, „Zdrowe tłuszcze”

Dołącz do rozmowy

6 komentarzy

  1. świetny post, na pewno wezmę pod uwagę Twoje rady przy smażeniu, ale zdecydowanie wolę gotowanie na parze, jest zdrowsze i szybciej mi idzie, bo korzystam z parowaru Morphy Richards, w którym przygotowuję cały obiad na raz 😉

    1. Zgadzam się, parowanie to świetna sprawa i produkty zachowują bardzo dużo wartości. Jednak, jeśli ktoś lubi smażone potrawy, to niekoniecznie musi sobie je całkowicie odmawiać, warto tylko zastosować powyższe wskazówki, żeby było ono jak najbardziej bezpieczne 😉

  2. Nie wiedziałam, żeby w trakcie nie dodawać świeżego oleju. Fajne rady, dzięki. 🙂
    A co Ty na takie air fryery czyli frytkownice powietrzne? Używałaś? Możesz się jakoś odnieść? Ja mam z Laubena i to nie jest całkiem beztłuszczowe bo na przykład trzeba dodać 1 łyżkę tłuszczu. Nie zawsze smakuje tak samo jak przy normalnym smażeniu ale wydaje mi się to być fajną alternatywą, na pewno zdrowszą.

    1. Tak, też myślę, że to może być fajną alternatywą i takim urozmaiceniem codziennego gotowanie, przyrządzanych potraw 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.