Kuleczki orzechowo-daktylowe

W domu mamy całe pudełka orzechów włoskich, które nazbieraliśmy jesienią z własnego drzewa. Dodatkowo zbliżały się imieniny Taty i łącząc te fakty, postanowiłam wykorzystać jakoś te orzechy. Efekt zaskoczył wszystkich, łącznie ze mną. 😀 Powstały pyszne kuleczki orzechowo-daktylowe. Kuleczki prezentują się niezwykle elegancko i spokojnie możesz je zaserwować na urodziny, imieniny, święta czy inne okazje. Przyciągają wzrok i gościom na pewno zasmakują.

kuleczki2

Kuleczki orzechowo-daktylowe

Składniki:
1. 200g daktyli bez pestek
2. 400g orzechów włoskich (jednak myślę, że spokojnie można użyć innych orzechów np. nerkowca czy migdałów)
3. 3 łyżki naturalnego kakao
4. 3 łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie:
1. Orzechy wcześniej moczyłam przez 12h, a następnie wysuszyłam je na grzejniku.
2. Daktyle zalałam gorącą wodą w miseczce i odstawiłam na 1h.
3. Orzechy zblendowałam na masło, ale tak, żeby pozostały jeszcze nieduże kawałki orzechów.
4. Do masła z orzechów dodałam pokrojone daktyle i jeszcze raz nimi zblendowałam.
5. Z masy uformowałam kuleczki, które następnie obtaczałam w kakao lub wiórkach koksowych. Naturalne kakao świetnie przełamuje słodkość daktyli, natomiast wiórki fantastycznie sprawdzą się u fanów kokosa.
6. Kuleczki wstawiłam na ok. 1h do lodówki, żeby się dobrze ściągnęły.

kulki

Z podanych składników wyszło 38 takich kuleczek.

Smacznego!

Wydrukuj

6 komentarze do “Kuleczki orzechowo-daktylowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *