Kurczak w sosie kurkowo-kokosowym

Lubicie grzyby? Ja bardzo! Zarówno w sosach, zupach czy same duszone z cebulką czy w jajecznicy. Kiedyś, gdy miałam więcej czasu, często chodziłam do lasu, który był niedaleko i sama zbierałam grzyby lub z mamą czy bratem. Potem część mroziliśmy, a część suszyliśmy. W zimę było jak znalazł, zwłaszcza na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. 😛 A dziś mam dla Was przepis na pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach danie z kurkami. Naprawdę polecam wypróbować! 😉

Kurczak w sosie kurkowo-kokosowym

Składniki:
1. 400g oczyszczonych kurek
2. Podwójna pierś z kurczaka
3. 200ml mleczka kokosowego (można zastąpić śmietaną, jeśli ktoś woli)
4. Cebula
5. Ząbek czosnku
6. Listek laurowy
7. 3 ziela angielskie
8. Masło klarowane
9. Sól, pieprz, curry, świeży koperek, natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, natrzeć dobrze curry i odrobiną oliwy. Zostawić na min. 2h, a najlepiej na noc. Następnie usmażyć.
2. Cebulę drobno pokroić, czosnek rozgnieść i zeszklić razem na maśle na drugiej patelni.
3. Kurki dobrze umyć, większe pokroić na kawałki.
4. Do cebuli i czosnku dodać kurki. Smażyć razem ok. 5 min.
5. Dodać pierś z kurczaka i chwilę razem poddusić.
6. Dodać mleczko kokosowe.
7. Doprawić solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojony koperek.
8. Zjeść z makaronem, posypane natką pietruszki.

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *