Leczo pieczarkowo – cukiniowe z kurczakiem

Sezon cukiniowy w pełni. Ja już robiłam placuszki z cukinii, spaghetti z cukinią, cukiniową pizze, cukinię faszerowaną amarantusem, a teraz przyszedł czas na moje ulubione leczo z dodatkiem cukinii! I dziś przedstawiam Wam propozycję na ciepłe, rozgrzewające, sycące leczo z dodatkiem mięsa o aromatycznym zapachu i pysznym smaku 🙂 Już mamy wrzesień, wieczory będą coraz dłuższe, a dni chłodniejsze, więc tym daniem w sam raz się rozgrzejesz po całym dniu w pracy. Danie jest nie tylko pyszne, ale proste, szybkie i zdrowe, a więc takie, jakie lubię najbardziej! 😉


Ten obiad przygotowywałam dla całej mojej rodziny, czyli 5 osób, więc jeśli gotujesz tylko dla siebie możesz zmniejszyć ilość składników lub przygotować z podanych proporcji, a będziesz miał dobry obiad na 2 dni lub nawet możesz zabrać do pracy, jeśli masz możliwość podgrzania. Przy tym za każdym razem leczo możesz zjeść z innymi dodatkami: ryżem, makaronem, kaszą, a nawet samo! Ja uwielbiam zajadać się samym leczo i często, gdy zostaje jeszcze w garnku dojadam resztę 🙂

Leczo pieczarkowo – cukiniowe z kurczakiem

Składniki:
1. Pierś z kurczaka,
2. ½ kg pieczarek,
3. Mała cukinia,
4. 2 pomidory,
5. 2 marchewki,
6. Cebula,
7. 3 łyżki masła klarowanego,
8. Łyżka koncentratu pomidorowego,
9. Sól himalajska, pieprz, ostra/słodka papryka w proszku, imbir.

Przygotowanie:
1. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i podsmażamy. Można też zamarynować w przyprawach i zostawić np. na noc, wtedy będzie smaczniejsze.
2. Na patelni na łyżce masła podsmażamy pieczarki, aż wyparuje cała woda.
3. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy.
4. Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki.
5. Cukinię, marchewkę i pomidory kroimy w kostkę.
6. Do cebuli dodajemy usmażone pieczarki (zbieramy z patelni łyżką zostawiając resztki wody/tłuszczu, jeśli takie zostały) i pokrojone w kostkę warzywa.
7. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Można dodać odrobinę wody lub passaty pomidorowej, jeśli jest zbyt gęste, ale sok z warzyw powinien się sam wytworzyć.
8. Dodajemy usmażone kawałki piersi z kurczaka i łyżkę koncentratu pomidorowego.
9. Doprawiamy do smaku przyprawami, w zależności czy ktoś lubi dania bardziej łagodne, czy ostrzejsze.

Ja zjadłam leczo z kaszą gryczaną, ale to od Ciebie zależy z czym je podasz. Czy to będzie kasza, ryż czy makaron ze wszystkim się dobrze komponuje 🙂 Samo również smakuje świetnie! 🙂

P1080821

Smacznego!

Wydrukuj

2 komentarze do “Leczo pieczarkowo – cukiniowe z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *