Omlet ze szpinakiem i salami

Ostatnio wrzuciłam Wam przepis na wypasiony omlet na słodko z owocami. Dziś z kolei dla odmiany omlet na wytrawnie ze szpinakiem i… No właśnie z salami, do którego mam straszną słabość… 😛 A Wy lubicie salami? Nie będę tym razem dyskutowała czy jest zdrowe czy nie, czy wolno czy nie wolno jeść. Po prostu raz na jakiś czas pozwalam sobie na salami w mojej diecie. Jeśli ktoś nie lubi salami, nie chce go użyć to może zastąpić je innym mięsem czy dobrą wędliną lub po prostu pominąć i zrobić bez.

Omlet ze szpinakiem i salami

Składniki:
1. 3 jajka
2. 3 łyżki mąki ryżowej
3. 50g salami
4. 200g mrożonego szpinaku
5. Sól, pieprz, ostra papryka
6. Oliwa z oliwek
7. Dodatki: u mnie to były pomidory, ale może być papryka, ogórek itp.

Przygotowanie:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać odrobinę soli.
2. Do piany dodać żółtka i razem ubijać.
3. Dodać mąkę, przyprawy i wymieszać.
4. Dodać pokrojone w kostkę salami i rozmrożony szpinak. Można też wcześniej szpinak udusić na patelni z cebulką i następnie dodać do masy. Wtedy omlet będzie jeszcze lepszy.
5. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
6. Na patelni rozgrzać oliwę i wylać masę.
7. Smażyć, aż dół się zarumieni, a góra będzie ścięta, a następnie przewrócić na drugą stronę. Ja przyznaję, że nie zawsze mi się to udaję, więc często zanim przewrócę omleta, to dzielę go na pół.
8. Po usmażeniu podzielić na 4 części i zjeść z warzywami.

omlet

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.