Papryki faszerowane mięsem mielonym z indyka

Lubicie faszerowane warzywa? Ja bardzo. Zwłaszcza paprykę lub cukinię. Najbardziej lubię farsze mięsne, ale super też sprawdzają się z kaszy czy amarantusa. Na blogu już są dwa przepisy: papryka faszerowana kaszą jaglaną i cukinia faszerowana amarantusem. A tym razem mam przepis na przepyszną paprykę faszerowaną mięsem mielonym z indyka, marchewką i ryżem zapiekaną z żółtym serem 😀

Składniki:

1. 3 papryki
2. 1 średnia marchewka
3. 1 nieduża cebula
4. 100g ryżu
5. 400g mielonego mięsa z indyka
6. Oliwa z oliwek
7. Sól, pieprz, curry, ostra papryka
8. Przyprawa bazyliowo-pomidorowa z czosnkiem niedźwiedzim
9. 50g startego sera żółtego

Przygotowanie:

1. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
2. Ryż ugotować.
3. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać startą na tarce marchewkę. Dusić, aż warzywa będą miękkie.
4. Mięso wymieszać z curry i usmażyć na oliwie.
5. Do mięsa dodać ryż, marchewkę z cebulką i doprawić przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać.
6. Farsz wyłożyć do papryk.
7. Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piec ok. 20 min w temperaturze 170 stopni. Potem posypać serem i piec jeszcze ok. 3-5 min. Ser można pominąć 😉

papryki faszerowane ryżem i mięsem z indyka
Papryka faszerowana mięsem z indyka

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *