Papryki faszerowane mięsem mielonym z indyka

Lubicie faszerowane warzywa? Ja bardzo. Zwłaszcza paprykę lub cukinię. Najbardziej lubię farsze mięsne, ale super też sprawdzają się z kaszy czy amarantusa. Na blogu już są dwa przepisy: papryka faszerowana kaszą jaglaną i cukinia faszerowana amarantusem. A tym razem mam przepis na przepyszną paprykę faszerowaną mięsem mielonym z indyka, marchewką i ryżem zapiekaną z żółtym serem 😀

Składniki:

1. 3 papryki 2. 1 średnia marchewka 3. 1 nieduża cebula 4. 100g ryżu 5. 400g mielonego mięsa z indyka 6. Oliwa z oliwek 7. Sól, pieprz, curry, ostra papryka 8. Przyprawa bazyliowo-pomidorowa z czosnkiem niedźwiedzim 9. 50g startego sera żółtego

Przygotowanie:

1. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. 2. Ryż ugotować. 3. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać startą na tarce marchewkę. Dusić, aż warzywa będą miękkie. 4. Mięso wymieszać z curry i usmażyć na oliwie. 5. Do mięsa dodać ryż, marchewkę z cebulką i doprawić przyprawami. Wszystko dokładnie wymieszać. 6. Farsz wyłożyć do papryk. 7. Papryki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piec ok. 20 min w temperaturze 170 stopni. Potem posypać serem i piec jeszcze ok. 3-5 min. Ser można pominąć 😉

papryki faszerowane ryżem i mięsem z indyka
Papryka faszerowana mięsem z indyka

Smacznego!!!

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.