Kto lubi pasztet? Bo ja tak! 🙂
I przepis na pasztet już umieszczałam na blogu. Jednak nie wszyscy, co go lubią, mogą sobie na niego pozwolić z powodu nietolerancji jajek, które w nim są. Z tego względu mam dziś dla Was przepis na pasztet bez jajek! Jest równie pyszny i w ogóle nie czuć różnicy! Zapraszam po przepis!

Pasztet bez jajek

Składniki:
1. Skrzydło z indyka
2. Udziec z indyka
3. 0,5 kg wątroby wieprzowej
4. 1 kg podgardla/łopatki wieprzowej
5. 2 pietruszki
6. 4 marchewki
7. 1 papryka
8. Cebula
9. Ząbek czosnku
10. Liście laurowe, ziele angielskie
11. Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

Przygotowanie:
1. Skrzydło i udziec z indyka ugotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować, aż będą miękkie.
2. Podgardle ugotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Wątrobę dodać 15 min przed wyłączeniem.
3. Cebulę sparzyć.
4. Z ugotowanego skrzydła i udźca oddzielić mięso.
5. Pozostałe mięsa pokroić na większe kawałki.
6. Pokrojone mięso zmielić wraz z warzywami w maszynce dwa razy.
7. Do masy dodać przyprawy i wszystko dokładnie razem wymieszać.
8. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
9. Do blaszek wyłożyć masę, a górę delikatnie przyklepać zamoczoną w wodzie ręką. Skórka pasztetu będzie wtedy bardziej chrupiąca.
10. Pasztet piec ok. 70 minut.

pasztet1

pasztet2

Z podanych proporcji wyszły 4 takie pasztety.

Smacznego! 😉

 

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.