Pasztet bez jajek

Kto lubi pasztet? Bo ja tak! 🙂
I przepis na pasztet już umieszczałam na blogu. Jednak nie wszyscy, co go lubią, mogą sobie na niego pozwolić z powodu nietolerancji jajek, które w nim są. Z tego względu mam dziś dla Was przepis na pasztet bez jajek! Jest równie pyszny i w ogóle nie czuć różnicy! Zapraszam po przepis!

Pasztet bez jajek

Składniki:
1. Skrzydło z indyka
2. Udziec z indyka
3. 0,5 kg wątroby wieprzowej
4. 1 kg podgardla/łopatki wieprzowej
5. 2 pietruszki
6. 4 marchewki
7. 1 papryka
8. Cebula
9. Ząbek czosnku
10. Liście laurowe, ziele angielskie
11. Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

Przygotowanie:
1. Skrzydło i udziec z indyka ugotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować, aż będą miękkie.
2. Podgardle ugotować z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Wątrobę dodać 15 min przed wyłączeniem.
3. Cebulę sparzyć.
4. Z ugotowanego skrzydła i udźca oddzielić mięso.
5. Pozostałe mięsa pokroić na większe kawałki.
6. Pokrojone mięso zmielić wraz z warzywami w maszynce dwa razy.
7. Do masy dodać przyprawy i wszystko dokładnie razem wymieszać.
8. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
9. Do blaszek wyłożyć masę, a górę delikatnie przyklepać zamoczoną w wodzie ręką. Skórka pasztetu będzie wtedy bardziej chrupiąca.
10. Pasztet piec ok. 70 minut.

pasztet1

pasztet2

Z podanych proporcji wyszły 4 takie pasztety.

Smacznego! 😉

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *