Pasztet mojej Mamy

Lubisz pasztet? Ja bardzo lubię! Zwłaszcza, gdy upiecze go moja Mama. Mogę jeść sam pasztet łyżką lub widelcem. Bez chleba, bez żadnych dodatków. Zwłaszcza taki cieplutki, prosto z piekarnika. I dziś mam dla Ciebie przepis na pasztet mojej Mamy 😉

Pasztet mojej Mamy

W sklepach bardzo ciężko jest znaleźć pasztet naprawdę dobrej jakości, z dobrym składem i dużą zawartością dobrej jakości mięsa i warzyw. W zamian za to mamy MOM (mięso oddzielane mechanicznie), czyli skórki, ścięgna, chrząstki, a do tego woda, różne tłuszcze i mnóstwo dodatków niemających z pasztetem nic wspólnego. Czy on jest dobry? Może i jest, bo ma wiele ulepszaczy, żeby smakował. Choć mi taki sklepowy i tak nie smakuje 🙂

Tymczasem pasztet może być naprawdę zdrowy i pyszny, bez żadnych konserwantów i zbędnych dodatków. Można go zrobić samemu w domu i zjadać jeszcze ciepły i chrupiący od razu po wyjęciu z piekarnika. I dziś właśnie mam dla Ciebie przepis na taki pasztet. Najlepszy 🙂

Pasztet mojej Mamy

Składniki:

  • 1,5 kg podgardla
  • 3-4 ćwiartki z kurczaka, ok. 1,5 kg
  • 0,5-1 kg wątróbki
  • Średniej wielkości seler
  • 5-6 marchewek
  • 1-2 papryki
  • 1 cebula
  • 3 pietruszki
  • Średniej wielkości cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • Sól, pieprz do smaku, może też być słodka i ostra papryka

Masz niską ferrytynę?

Tak naprawdę rodzaje mięs możesz wybrać dowolne. Jeśli zmagasz się z niską ferrytyną, żelazem, anemią, szczególnie zachęcam, żeby pojawiła się wątróbka. Jeśli nie lubisz jeść wątróbki, to można ją super przemycić w pasztecie. Gdy dodasz do niego wątróbkę, jest też bogaty w żelazo, witaminę B12 oraz inne witaminy i składniki mineralne. Można także dodać jajka. I jeśli chodzi o skład, ilość poszczególnych składników, to tak naprawdę Mama wszystko robi na oko. Tu próbowałam z nią ustalić konkretną ilość produktów 😀

Przygotowanie:

  1. Podgardle i ćwiartki z kurczaka ugotować dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę i ją gotować ok. 10-15 min.
  2. Marchew, pietruszkę, selera ugotować i obrać.
  3. Cebulę sparzyć.
  4. Cukinię zetrzeć na tarce, odsączyć nadmiar wody.
  5. Z ugotowanych ćwiartek z kurczaka oddzielić mięso.
  6. Mięso pokroić na większe kawałki.
  7. Pokrojone mięso zmielić dwa razy razem z warzywami w maszynce.
  8. Wszystko dokładnie razem wymieszać.
  9. Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Do blaszek wyłożyć masę, a górę delikatnie przyklepać zamoczoną w wodzie ręką. Skórka pasztetu będzie wtedy bardziej chrupiąca.
  11. Pasztet piec ok. 60 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!!

P.S. Taki pasztet można podzielić na porcje i zamrozić. A gdy będzie potrzeba i ochota można wyjąć z zamrażarki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.