Placuszki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i próbować nowych połączeń. Często z tego wychodzą pyszne dania czy przekąski, które potem jadłabym przez kilka kolejnych dni. Czasem jednak też zdarza się, że coś nie wyjdzie i wtedy albo ulepszam przepis, modyfikując go na różne sposoby, albo czasem po prostu odpuszczam. Tym razem jednak wyszły pyszne placuszki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem 😉

Placuszki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki:
1. Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
2. 2 jajka
3. 200 gram mrożonego szpinaku
4. 6 łyżek mąki ryżowej
5. 40 gram sera żółtego
6. Cebula
7. Olej kokosowy
8. Sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:
1. Na patelni zeszklić cebulę, dorzucić szpinak i razem dusić.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić.
3. Tuńczyka odsączyć z wody lub sosu i przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, ser, cebulę ze szpinakiem oraz przyprawy.
4. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
5. Smażyć na patelni na oleju kokosowym.

12565387_1025741420832155_7482028580945281959_n

Z podanych podanych składników wyjdą 2 takie talerze placuszków. Mi najbardziej smakują na ciepło, ale też są pyszne na zimno. Doskonale komponują się z samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Przyłącz się do konwersacji

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.