Placuszki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i próbować nowych połączeń. Często z tego wychodzą pyszne dania czy przekąski, które potem jadłabym przez kilka kolejnych dni. Czasem jednak też zdarza się, że coś nie wyjdzie i wtedy albo ulepszam przepis, modyfikując go na różne sposoby, albo czasem po prostu odpuszczam. Tym razem jednak wyszły pyszne placuszki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem 😉

Placuszki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki:
1. Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
2. 2 jajka
3. 200 gram mrożonego szpinaku
4. 6 łyżek mąki ryżowej
5. 40 gram sera żółtego
6. Cebula
7. Olej kokosowy
8. Sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:
1. Na patelni zeszklić cebulę, dorzucić szpinak i razem dusić.
2. Ser żółty zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić.
3. Tuńczyka odsączyć z wody lub sosu i przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, ser, cebulę ze szpinakiem oraz przyprawy.
4. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
5. Smażyć na patelni na oleju kokosowym.

12565387_1025741420832155_7482028580945281959_n

Z podanych podanych składników wyjdą 2 takie talerze placuszków. Mi najbardziej smakują na ciepło, ale też są pyszne na zimno. Doskonale komponują się z samodzielnie zrobionym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Smacznego!

2 komentarze do “Placuszki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *