Placuszki z cukinii

Kto lubi cukinię? Ja uwielbiam ją we wszystkich postaciach i kombinacjach!
Była już cukiniowa pizza, cukinia faszerowana amarantusem i makaron z cukinii, a dziś serwuję Wam placuszki z cukinii 😀 W zanadrzu mam jeszcze cukinię faszerowaną mięsem mielonym 😉
Tymczasem zapraszam do wypróbowania przepisu 😉

Placuszki z cukinii

Składniki:
1. 2 małe cukinie po ok. 300 gram – małe cukinie są lepsze, ponieważ duże zawierają pestki i są zbyt wodniste
2. 2 jajka
3. 5 łyżek mąki gryczanej
4. 1 cebula
5. Sól himalajska, pieprz
6. Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Odstawić na chwilę, najlepiej na sitku. Następnie odcisnąć sok.
2. Cebulę drobno pokroić.
3. Do cukinii dodać cebulę, jajka, mąkę, przyprawy i dobrze wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze trochę mąki.
4. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką okrągłe placuszki.
5. Smażyć, aż będą rumiane, a następnie przewrócić i smażyć z drugiej strony.

Placuszki można podawać z własnoręcznie przygotowanym sosem, jako samodzielną przekąska lub dodatek do dań głównych.

cukinia

Smacznego!

 

A Wy lubicie takie placuszki? Często robicie? 😉

Wydrukuj

2 komentarze do “Placuszki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *