Skóra, włosy, paznokcie!

Zima to okres, kiedy warto szczególnie zadbać o własne ciało, skórę, włosy i paznokcie. Nawet najdroższe kremy i zabiegi kosmetycznie nie pomogą Ci w tym tak, jak właściwy sposób odżywiania i uzupełnienie diety w odpowiednie witaminy i składniki mineralne. To jak się odżywiasz, ma ogromny wpływ na stan Twojej skóry, włosów i paznokci. Jeśli jesteś ciekawa, co powinnaś włączyć do swojego codziennego menu, to zapraszam do przeczytania wpisu skóra, włosy, paznokcie!

Skóra

Czy wiesz, że skóra jest największym narządem ludzkiego ciała? Jej powierzchnia ma ok 2 m2, waży 3 kg, a jej średnia grubość wynosi ok 3 mm. Składa się z trzech warstw: naskórka, skóry właściwej oraz tkanki łącznej.

Naskórek

Naskórek stanowi zewnętrzną warstwę skóry. Znajdują się w nim m.in. melanocyty, które odpowiadają za barwę skóry i chronią przed promieniowaniem ultrafioletowym oraz keranocyty, które pełnią funkcję ochronną oraz umożliwiają zmiany kształtu skóry, gdy wykonujemy różne ruchy.

Skóra właściwa

Następnie mamy skórę właściwą, gdzie znajdują się włókna kolagenowe oraz elastynowe. To dzięki nim Twoja skóra jest jędrna, sprężysta oraz ma zdolność ciągłej odnowy. Kolagen zawiera takie aminokwasy jak hydroksyprolinę oraz hydroksylizynę, których aktywatorem jest witamina C. Zablokowanie syntezy kolagenu może skutkować uszkodzeniem błon śluzowych, skóry, a także wypadaniem zębów, co nazywamy szkorbutem.

Tkanka podskórna

Ostatnią warstwę skóry stanowi tkanka podskórna, która składa się z adipocytów zgrupowanych w tzw. zraziki tłuszczu. Stanowi ona magazyn energetyczny organizmu oraz chroni przed urazami mechanicznymi. To w niej znajdują się naczynia krwionośne i chłonne, które jeśli zostaną osłabione, to doprowadzą do upośledzenia krążenia krwi i chłonki, a to z kolei spowoduje powstanie cellulitu. Oczywiście w bardzo dużym skrócie. Jeśli jesteś zainteresowana, jak powstaje cellulit i jak z nim walczyć to daj znać, a napisze o tym osobny post. Skóra pełni mnóstwo bardzo ważnych funkcji. Chroni przed zimnem/ciepłem, substancjami chemicznymi, drobnoustrojami, mikroorganizmami, odpowiada za gospodarkę witaminową, tłuszczową oraz wodną – mineralną. Bierze również udział w melanogenezie i percepcji bodźców, dlatego musisz się jej za to odwdzięczyć, dbając o nią!

Paznokcie

Paznokcie głównie zbudowane są keratyny, białka zawierające duże ilości aminokwasów siarkowych: cysteiny i metioniny. Po zmianach w obrębie paznokci można rozpoznać, czego brakuje organizmowi lub z jakimi dolegliwościami się zmaga. Kilka przykładów:
1. Paznokcie rozdwajające i łamliwe świadczą o niedostatecznej podaży białka, wapnia, żelaza, cynku oraz krzemu.
2. Paznokcie „łyżeczkowate” sygnalizują niedobór żelaza i mogą wskazywać na anemię.
3. Białe plamki na paznokciach mogą świadczyć o niedoborze wapnia i witaminy H.
4. Żółte lub zielonkawa paznokcie mogą być oznaką grzybicy.
5. Brązowe przebarwienia mogą sygnalizować problemy z wątrobą.
6. Blade, sine paznokcie często występują u osób mających problemy z układem krążenia lub z anemią.
Oczywiście nie należy brać pod uwagę przebarwień powstałych od lakierów do paznokci lub na skutek palenia papierosów.

Włosy

Czy wiesz, że ogólna liczba włosów u człowieka wynosi ok 5 mln, natomiast na głowie jest ich ok 100 tys.? Włosy występują praktycznie na całej skórze z wyjątkiem kilku miejsc, jak np. dłonie czy podeszwy. Składają się z korzenia (ukryty w skórze głowy) i łodygi, która stanowi część zewnętrzną. Włosy składają się głównie z krzemionki, siarczanów alkalicznych, tlenku żelaza oraz innych dodatkowych substancji.

Co należy włączyć do diety, aby odżywić od wewnątrz skórę, włosy i paznokcie?

Pełnowartościowe białko

Stanowi ono składnik budulcowy skóry, włosów, paznokci. To właśnie białko uszczelnia naczynia krwionośne i sprzyja gojeniu się ran poprzez tworzenie blizn. Gdy w Twoje diecie będzie go zbyt mało regeneracja tkanek będzie gorsza i wolniejsza. Aminokwasy zawarte w białku dostarczają siarkę potrzebną do wytworzenia keratyny, z której zbudowane są włosy i paznokcie. Np. przy niedoborze metioniny włosy stają się suche i łamliwe, natomiast niedobór cystyny powoduje, że tracą połysk i stają się matowe. Najlepszymi źródłami białka są: mięso, ryby, jaja oraz dobrej jakości sery.

Witamina C

Niezbędna jest do syntezy kolagenu, zapewnia gojenie się ran i zwiększa przyswajalność żelaza. Jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga zredukować uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki. Opóźnia starzenie się skóry. Najlepszymi źródłami są warzywa: nać pietruszki, ziemniaki, papryka, zielone warzywa liściaste, pomidory oraz owoce: czarna porzeczka, maliny, truskawki, acerola, kiwi, pomarańcze.

Witamina A

Wspomaga utrzymanie zdrowej skóry, zmniejsza rogowacenie naskórka, a przy tym pozytywnie wpływa na procesy widzenia przy słabym oświetleniu. Przy jej niedoborze skóra staje się sucha i szorstka. Tak jak witamina C to również silny antyoksydant. Wyróżniamy tu retinol (witamina A) i beta-karoten (prowitamina A). Najlepszym źródłem retinolu są: wątróbka, tłuste ryby, masło, natomiast beta-karotenu m.in. marchew, dynia, morele, brzoskwinie, nektarynki, pomidory, papryka, zielone warzywa. To właśnie beta-karoten nadaje skórze brzoskwiniowy, opalony odcień. Niedobór witaminy A powoduje hiperkeratozę (skóra ropuchy), a włosy stają się bardzo suche i łamliwe.

Witamina E

Silny antyoksydant chroniący przed wolnymi rodnikami, redukuje spowodowane ich działaniem uszkodzenia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Najlepsze jej źródła znajdziesz w olejach roślinnych, orzechach, awokado, żółtkach jaj, tłustych rybach.

Witaminy z grupy B

Wspomagają odżywianie komórek włosów i paznokci, a także zapobiegają łojotokowi. Przykładowo: witamina B1 przyspiesza gojenie się ran, niedobór B3 powoduje pelargę (zmiany skórne), natomiast brak B2 sprzyja pękaniu kącików ust, czyli tzw. zajadom, a niedobór B6 wywołuje zmiany skórne. Witaminy z grupy B znajdziemy przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, warzywach, ale też w mięsie i wątróbce.

Cynk

Przyspiesza gojenie się ran, dzięki niemu skóra ma zdrowy wygląd. Jego niedobór powoduje hiperkeratozę skóry oraz wypadanie włosów. Najlepszy źródłem cynku są: jaja, mięso, pełnoziarniste płatki oraz mleko i jego przetwory.

Krzem

Wzmacnia paznokcie, zwalcza stany zapalne skóry oraz uczestniczy w syntezie kolagenu. Krzem ma działanie regenerujące i wspomaga gojenie się ran. Konsekwencją jego niedoboru jest pogorszenie się kondycji skóry, nadmierne wpadanie włosów oraz łamliwości i kruchość paznokci. Najwięcej tego pierwiastka znajdziesz w produktach zbożowych, czosnku, cebuli, szczypiorku, kapuście oraz mleczku pszczelim.

Żelazo

Przy jego niedoborze włosy są cienkie i łamliwe, a paznokcie blade. Dodatkowo w przypadkach silnego niedoboru może pojawić się sideropenia, czyli łysienie rozlane. Przyczyną braku żelaza w organizmie może być jego niedostateczna podaż w diecie lub zaburzenia wchłaniania w przewodzie pokarmowym. Przyswajanie żelaza utrudnia kofeina znajdująca się w kawie, a także teofilina i teobramina zawarta w czekoladzie, kakao, herbacie i niektórych napojach gazowanych. Najlepszym źródłem żelaza jest wątróbka, mięso, pełnoziarniste płatki, nasiona roślin strączkowych, żółtko jaja, szpinak, zielone warzywa liściaste, jagody goi. Żelazo z produktów zwierzęcych charakteryzuje się najlepszą wchłanialnością, a dodatkowo jego przyswajanie zwiększa witamina C.

Miedź

Konieczna jest do syntezy barwników skóry i włosów. Jej niedobór powoduje odbarwienie i zmiany strukturalne włosów. Najwięcej miedzi występuje w orzechach, wątróbce, nasionach roślin strączkowych oraz produktach zbożowych z pełnego ziarna.

Selen

Pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Odnajdziesz go przede wszystkim w rybach, skorupiakach, orzechach brazylijskich, produktach zbożowych z pełnego ziarna, podrobach, jajach oraz warzywach.

Skóra, włosy, paznokcie!

Jeśli chcesz przyspieszyć odnowę skóry, wygładzić ją i nadać ładny, brzoskwiniowy kolor powinnaś uwzględnić te wszystkie witaminy i minerały w swoim codziennym jadłospisie. Jednocześnie należy unikać produktów przetworzonych, gotowych i mrożonych dań ze sklepów, fast foodów, słodzonych gazowanych napojów, które zawierają ogromne ilości barwników, zagęszczaczy, konserwantów, emulgatorów i powodują odkładanie się toksyn w tkankach.

Woda!

Nie zapomnij także o wodzie! Co prawda nie usunie ona toksyn z organizmu, bo gromadzą się one w tkance tłuszczowej, ale przyspieszy cyrkulację płynów w organizmie.

Cierpliwość!

I zapamiętaj, że dbałość o stan włosów, skóry i paznokci wymaga czasu i regularności. Efekty zmian w sposobie odżywiania się będą już zauważalne po 2-3 tygodniach. Jeśli jeszcze włączysz do tego aktywność fizyczną skóra stanie się bardziej jędrna i elastyczna. Dodatkowo należy ograniczyć stres i znaleźć codziennie choć chwilę czasu dla siebie i na odpoczynek.

Pamiętaj! Twój styl życia odbija się na Twoim wyglądzie.

A więc jedz zdrowo, ruszaj się i odpoczywaj, a Twoje ciało podziękuje Ci za to pięknym wyglądem!

Potrzebujesz indywidualnego wsparcia?

Jeśli czujesz, że potrzebujesz indywidualnego wsparcia, możesz umówić się na konsultację ze mną. Dokładnie przeanalizujemy Twoją sytuację zdrowotną, objawy i samopoczucie. Wyznaczymy odpowiednie kierunki i wdrożymy właściwe dla Ciebie działania.

Bibliografia:
Książki z kursu prowadzonego przez Akademię Dietetyki

Dołącz do rozmowy

6 komentarzy

  1. Bardzo interesujący artykuł. Chętnie dowiem się jak można pozbyć się cellulitu. Czekam z niecierpliwością na nowy post.

    1. Oczywiście. Toksyny, które dostają się do naszego organizmu z pożywieniem rozpuszczają się, a następnie osadzają w adipocytach, czyli komórkach tłuszczowych. Z tego względu błędne jest twierdzenie, że woda oczyszcza organizm z toksyn, bo one w wodzie się nie rozpuszczają. To działa na podobnej zasadzie jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie. Jeśli będziemy jedli dużo produktów bogatych w witaminy A,D,E,K lub suplementowali poszczególne witaminy spożywając je bez obecności tłuszczy, to organizm ich nie przyswoi, bo rozpuszczają się w tłuszczach. W przypadku witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach istniej też możliwość ich przedawkowania, bo magazynowane są w tkance tłuszczowej, co nie występuje w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie, które nie są magazynowane i ich nadmiar po prostu wysikamy. Podobne działanie występuje w przypadku toksyn. Jeśli będziemy spożywać zbyt dużo produktów zawierających toksyny, metale ciężkie to będziemy zatruwać nasz organizm. Woda usuwa jedynie szkodliwe produkty przemiany materii jak mocznik przez nerki czy dwutlenek węgla przez płuca. A dla oczyszczenia organizmu z toksyn dobre są takie produkty jak np. chlorella, spirulina czy ziemia okrzemkowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta. Jestem dietetykiem i psychodietetykiem. Jako dietetyk specjalizuję się w pracy z kobietami z różnego rodzaju problemami hormonalnymi, jak np. zaburzenia miesiączkowania, problemy z płodnością, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, insulinooporność, problemy z nadwagą i otyłością. Jako psychodietetyk naprawiam relację z jedzeniem i własnym ciałem. Pracuję z kobietami, które zmagają się z kompulsywnym objadaniem, zajadaniem emocji, stresu, objadaniem słodyczami.

Umów się na konsultację ze mną!

Sprawdź czy i jak mogę Ci pomóc! Wspólnie poszukajmy rozwiązania Twoich problemów.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.