Skutki uboczne brania statyn

Większość ludzi na hasło „cholesterol” reaguje przerażeniem i dostaje gęsiej skórki. Wciąż krążą mity o jak najniższej zawartości tłuszczu i cholesterolu w diecie, unikaniu jajek czy tłustych mięs. Jednak niepotrzebnie. Cholesterol i tłuszcz są bardzo potrzebne nam do życia. I jeszcze raz podkreślam, że nie ma czegoś takiego jak dobry czy zły cholesterol. Cholesterol jest jeden i ten sam. HDL i LDL to lipoproteiny, dwa inne nośniki tłuszczów, które spełniają różne funkcje. Mamy też takie lipoproteiny jak VLDL czy IDL, które również są potrzebne. Przenoszą one cholesterol i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Po krótkim słowie wstępu zacznijmy od tego, dlaczego cholesterol jest ważny i potrzebny:
mózg1. Każdy organ i komórka naszego ciała zawiera w swojej strukturze cholesterol.
2. Odgrywa ogromną rolę w pracy mózgu. Umożliwia komunikację między neuronami oraz wzrost nowych komórek. Ułatwia przesyłanie sygnałów elektrycznych w mózgu.
3. Mózg zawiera 25% obecnego w organizmie cholesterolu, który wspiera jego działanie i rozwój. Cholesterol stanowi aż jedną piątą wagi mózgu.
4. Buduje osłonki mielinowe otaczające neurony.
5. Tworzy błony komórkowe, które tworzą ściany komórkowe i ściany wszystkich organów wewnątrz komórkowych.
6. Pełni w mózgu rolę silnego przeciwutleniacza, który chroni go przed działaniem wolnych rodników.
7. Jest prekursorem hormonów steroidowych (testosteron, progesteron, estrogen) oraz witaminy D.
8. Niezbędny jest do syntezy kortyzolu oraz aldosteronu, który kontroluje ciśnienie krwi i równowagę minerałów w organizmie.
9. Powstają z niego kwasy żółciowe wydzielane przez pęcherzyk żółciowy, które są niezbędne do trawienia tłuszczu oraz wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Jak widać cholesterol pełni bardzo ważne funkcje w organizmie, a przede wszystkim odpowiada za zdrowie i prawidłową pracę mózgu. Większość ludzi, którzy mają nawet nieznacznie podwyższony poziom cholesterolu dostaje od lekarza statyny! Czy słusznie? O tym skąd się wzięły normy na poziom cholesterolu, jak je ustalano i skąd się wzięła fobia antycholesterolowa pisałam tutaj.

A teraz przejdźmy do skutków ubocznych brania statyn:
1. Powodują zaburzenia gospodarki węglowodanowej i wzrost ryzyka zachorowania na insulinooporność i cukrzycę.
2. Hamują zdolności wątroby do syntezy cholesterolu, co prowadzi do uszkodzeń mózgu. Ma to niekorzystny wpływ na naszą inteligencję, funkcje poznawcze, pamięć, zapamiętywanie itp.
3. Przyczyniają się do problemów z centralnym układem nerwowym, zaburzeń umysłowych i depresji.
4. Zmniejszają ilość przeciwutleniaczy, które są przenoszone do mózgu i walczą z wolnymi rodnikami.
5. Obniżają zdolność komórek do produkcji koenzymu Q10, który dostarcza komórkom energię i pełni rolę przeciwutleniacza. Jego niedobór powoduje bóle mięśni, wiąże się z chorobą Parkinsona, Alzheimera, nadciśnieniem i zaburzeniami pracy serca. Osoby przyjmujące statyny mają zwiększone zapotrzebowanie na koenzym Q10.
6. Zmęczenie, osłabienie, krótszy oddech, problemy z poruszaniem się i równowagą, bóle mięśni. Mogą to być bezpośrednie skutki brania statyn, ale też wynik niedoboru koenzymu Q10, którego produkcja jest obniżona przez statyny.
ststyy7. Zmniejszenie ilości witaminy D oraz zaburzenia jej gospodarki. Do syntezy witaminy D potrzebny jest cholesterol. Niedobór witaminy D związany jest z osłabieniem i zmiękczeniem kości, cukrzycą, depresją, chorobami układu krążenia.
8. Mogą powodować problemy trawienne, zapalenie trzustki.
9. Przyczyniają się do impotencji, obniżonego libido – tutaj potrzebny jest wysoki poziom testosteronu i w ogóle odpowiedni poziom hormonów płciowych, a powstają one właśnie z cholesterolu.
10. Powodują uszkodzenia wątroby – zwiększają ilość enzymów wątrobowych w surowicy, przez co obciążają wątrobę.
11. Mogą przyczyniać się do powstania nowotworów – rak piersi, skóry.
12. Hamują konwersję hormonów tarczycy, co może prowadzić do niedoczynności tarczycy.

Wśród moich pacjentów mam sporo osób, które zgłosiły się z niskim poziomem testosteronu, zaburzeniami nastroju, słabą pamięcią, obniżonym libido. Lekarze przepisali im statyny na „wysoki” według nich cholesterol, który tak naprawdę nie był wysoki. Ale odpowiednia dieta pomogła im nie tylko unormować cholesterol, powoli odstawić statyny, ale też rozwiązać inne problemy, o których powyżej wspomniałam. Jak widać wszystko się wzajemnie ze sobą wiąże.

Statyny mają działanie przeciwzapalne, ale negatywne skutki uboczne ich przyjmowania stanowią duże ryzyko i chyba niewspółmierne do korzyści wynikających z ich stosowania. Zanim zaczniesz je przyjmować, zastanów się kilka razy czy na pewno ich potrzebujesz i czy Twoich problemów nie da się rozwiązać odpowiednim odżywianiem, które jest bez porównania bezpieczniejsze niż przyjmowanie tych leków.

Bibliografia:
1. Perlmutter D., Loberg K., „Grain Brain. Zbożowa głowa”, Wydawnictwo Filo, 2015
2. A. L. Culver i in., „Statin Use and Risk of Diabetes Mellitus in Postmenopausal Women in the Women’s Healts Initiative
3. www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/statin-drugs
4. S.Seneff, „The Clue to Why Low Fat Diet and Statins May Cause Alzheimer’s
Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *