Zapiekanka z kurczakiem i cukinią

Ostatnio podawałam Wam przepis na babkę ziemniaczaną, która mimo że jest pyszna, niestety do dietetycznych nie należy. Z tego względu dziś mam jej zdrowszą i mniej kaloryczną wersję. Ziemniaki zastąpiłam cukinią, a mięso wieprzowe i boczek mięsem drobiowym. Zachęcam do spróbowania! Naprawdę warto! 😉

Zapiekanka z kurczakiem i cukinią

Składniki:
1. 500g cukinii
2. Jedna podwójna pierś z kurczaka
3. 3 jajka
4. 1 większa cebula
5. 4 łyżki mąki ryżowej
6. Masło klarowane
7. Sól, pieprz, bazylia, oregano, curry

Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka pokroić na drobną kostkę. Natrzeć curry. Usmażyć na maśle i ostudzić.
2. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce.
3. Cebulę drobno poszatkować.
4. Do cukinii dodać mąkę, cebulę, jajka, mięso z kurczaka.
5. Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać.
6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.
7. Wierzch można jeszcze posmarować delikatnie olejem, to będzie bardziej chrupiąca.
8. Piec w piekarniku ok. 45-60 min. Zależy od piekarnika.

Smacznego!!!

Wydrukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *