Zupa krem z dyni

Tak jak kiedyś bardzo nie lubiłam dyni, tak teraz bardzo ją lubię. Ostatnio mogę ją jeść codziennie w różnych postaciach i daniach. Bardzo mi smakują różne zupy, placuszki, ale też taka duszona na patelni z masełkiem lub pieczona z piekarnika. I dziś polecam Wam jedną z moich ulubionych zup dyniowych. Zupę krem z płatkami migdałowymi. Idealna na pochmurne, deszczowe wieczory. Jej żółty, słoneczny kolor i niepowtarzalny smak od razu wywołują uśmiech na twarzy i cieplej robi się na sercu 😉

Zupa krem z dyni

Składniki:
1. Ok. 1,5-2 kg dyni hokkaido
2. 2-3 ziemniaki
3. 400ml mleczka kokosowego
4. 1 nieduża cebulka
5. Masło klarowane
6. Gałka muszkatołowa, imbir, sól, pieprz, chilli, cynamon, kurkuma
7. Płatki migdałowe
8. Wywar, rosół lub ewentualnie w ostateczności woda. Polecam wywar, wtedy zupa będzie smaczniejsza, ale jeśli, ktoś nie ma, to można użyć wody, wtedy będzie trzeba lepiej zupę doprawić.

Przygotowanie:
1. Z dyni wykroić środek, umyć ją i pokroić na mniejsze części. Upiec w piekarniku – ok. 30-40 min. w 180 stopniach.
2. Upieczoną dynię obrać ze skórki.
3. Cebulkę podsmażyć na maśle klarowanym.
4. Ziemniaki ugotować.
5. Dynię, cebulkę, mleczko kokosowe, przyprawy i ziemniaki z wodą, w której się gotowały zblendować razem. Dodać wywar lub wodę w takiej ilość, w jakiej chcemy, żeby zupa była gęsta. Niektórzy wolą bardzo gęstą zupę, jak ja, inni zaś rzadszą, więc dodajemy wedle uznania.
6. Wszystko razem zagotować.
7. Płatki migdałowe podprażyć chwilę na patelni. Posypać już zupę na talerzu.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.