Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

Bardzo lubię mięso z indyka. Ostatnio mam też ogromnego „smaka” na szpinak. Postanowiłam, więc to wszystko połączyć i wyszedł indyk faszerowany szpinakiem. Jednak indyk jest mięsem bardzo chudym, praktycznie nie zawiera tłuszczu, więc żeby po upieczeniu nie był suchy, należy odpowiednio wcześniej go zamarynować. Dzięki temu mięso będzie nie tylko soczyste, ale także aromatyczne.

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

Składniki:
1. Filet z piersi indyka
2. 3 garście świeżego szpinaku lub pół opakowania mrożonego
3. 200g sera mozzarella
4. Olej kokosowy
5. 2 ząbki czosnku
6. Marynata do indyka: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, sok z połowy cytryny, 3 łyżki posiekanych ziół: bazylia, oregano, natka pietruszki, rozmaryn.

Przygotowanie:
1. Filet z piersi indyka delikatnie rozbić tłuczkiem.
2. Składniki marynaty wymieszać ze sobą i natrzeć indyka.
3. Indyka zawinąć w folię i wstawić na 12-24h do lodówki.
4. Na patelni zeszklić rozgnieciony czosnek, a następnie dodać pokrojone liście szpinaku.
5. Smażyć szpinak do momentu, aż woda odparuje i zwiędną liście.
6. Na sam koniec dodać starty na tarce ser mozzarella i jeszcze chwilę podsmażyć, a następnie poczekać, aż farsz przestygnie.
7. Filet z piersi indyka wyjąć z lodówki, rozłożyć na folii do pieczenia – u mnie to był rozłożony rękaw do pieczenia.
8. Na filecie z indyka rozłożyć farsz ze szpinaku i całość zwinąć w roladę tak, aby farsz był w środku.
9. Roladę z indyka zawiniętą w rękaw do pieczenia umieścić w blaszce i piec w piekarniku ok. 45 min.
10. Po upieczeniu pozostawić jeszcze w piekarniku na ok. 10 min., aby mięso „doszło”.

P1090366

Tak upieczoną roladę można pokroić w plastry i podawać z kaszą/ryżem i ulubioną surówką. Ja podałam na obiad z moim ulubionym ryżem Basmati i zasmażanymi buraczkami.

P1090390

Smacznego!

Przyłącz się do konwersacji

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka “Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.