Pieczona golonka z indyka

Na blogu jest już przepis na pieczoną golonkę wieprzową. Jest ona dla mnie numerem jeden i taką uwielbiam najbardziej. Jednak czasami też mam ochotę na pieczoną golonkę z indyka. Jest ona mniej tłusta i bardziej delikatna. Z tego względu zmieszam też przepis na nią. 😉

Pieczona golonka z indyka

Składniki:
1. Jedna golonka z indyka
2. 3 marchewki
3. 1 ząbek czosnku
4. Sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie umyć, natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, bazylią i pieprzem.
2. Tak przygotowane mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrojonymi kawałkami marchewki, a następnie zalać 1/4 szklanki wody.
3. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1,5h w ok. 200 stopniach. Co jakiś czas można polewać ją płynem, w którym się piecze.
4. 10 min. przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę, żeby skóra się bardziej przyrumieniła.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć!

Nazywam się Marta Skoczeń. Dietetyka to moja praca i pasja. Uwielbiam pomagać ludziom w rozwiązywaniu ich problemów zdrowotnych. Chcę pokazać, że za pomocą odpowiedniej diety i aktywności fizycznej można zmienić swoje życie na lepsze.

Odbierz darmowy rozdział

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy rozdział mojego ebooka „Niedoczynność tarczycy i Hashimoto w pigułce”.

Ta strona korzysta z ciasteczek (pliki cookies), aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Przekazując swoje dane w trakcie korzystania ze strony wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie i przechowywanie na serwerze. Dane te są przechowywane w sposób bezpieczny, a ich administratorem jest Marta Skoczeń prowadząca działalność pod nazwą Poradnia dietetyczna „Apetyt na Życie” specjalista ds. żywienia Marta Skoczeń. W każdej chwili możesz żądać ich usunięcia za pomocą formularza kontaktowego.